29 • 03 • 2016

Modinām meža stādus

stadi roka

Siltajos saules staros no ziemas miega pamazām mostas gan dzīvās radības, gan augi un koki. AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „Sēklas un stādi” kokaudzētavās augušie meža stādi, kas pērn tika iemidzināti ziemas miegā, nu tiek likti laukā un gatavoti pavasara meža stādīšanai. Laiks mosties un doties dzīvē – mežā!

Lai nodrošinātu klientiem nepieciešamo stādu apjomu pavasara meža atjaunošanas darbiem, kā arī, lai pasargātu kvalitatīvos meža stādus no nelabvēlīgām atkušņiem bagātām ziemām un kailsaliem, LVM lielākajās kokaudzētavās – Strenču, Mazsilu un Podiņu – vēlā rudenī stādus ievieto īpašās saldētavu kamerās -4⁰ C temperatūrā. Iestājoties siltākam laikam, stādi tiek ņemti laukā no saldētavām un modināti pavasarim. 2016. gada pavasara sezonai saldētavās tika sašķiroti un ievietoti 20,6 miljoni stādu.

Marta mēnesī pamazām tiek samazināta uzglabāšanas temperatūra saldētavās, bet pilnīga stādu atkausēšana tiek veikta kādā speciālā novietnē, kur ir nodrošināta ārējā gaisa temperatūra un stādu kastes iespējams novietot atsevišķi. Kokaudzētavu saldētavas tādējādi var pagarināt stādīšanas sezonu no aprīļa sākuma līdz jūnija sākumam, nelielāki stādu apjomi tiek uzglabāti pat līdz Jāņiem.

Pirms stādus stādīt mežā, jāpārliecinās, ka tie ir atkusuši, tā nodrošinot pēc iespējas labāku to ieaugšanu jaunajā vidē. “Jāatceras, ka sasalušus stādus nedrīkst stādīt, jo, nonākot meža augsnē, stāda augšējā daļa ir saulē un grib augt, bet tā kā sakne vēl nav atkususi, tā nevar nodrošināt barības vielu cirkulāciju. Šādā situācijā stāda virsējā daļa strauji nobrūnē un nokalst,” norāda „LVM Sēklas un stādi” direktora vietniece Laima Zvejniece.

Tikmēr kokaudzētavu siltumnīcās rit aktīva jauno ražas sēkliņu diedzēšana. Pēc četriem mēnešiem no mazās sēkliņas būs jau izaudzis stāds 10 – 15 centimetru augstumā. Tad ir laiks to izstādīt uz lauka jeb pārskolot – vējā un saulē, lai pierastu pie dzīves apstākļiem dabā. LVM darbinieku aprūpēti, tie pieņemsies spēkā un augumā, lai pēc pilnīgas izaugšanas kokaudzētavā, dotos dzīvē – mežā!