01 • 06 • 2015

Būtiski pieaudzis stādu eksports

AE D 152388

Nepilnā pusgadā AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienība „LVM Sēklas un stādi” eksportējusi jau 8,9 miljonus meža stādu, pārsniedzot visā 2014. gadā eksportēto apjomu – 8,8 miljonus stādu.

„LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns atzīst: „Eksporta pieaugums, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir uzskatāms par būtisku, jo iepriekš tik liels skaits stādu tika eksportēti visa gada laikā. Šogad galvenās stādu eksporta valstis ir Zviedrija, Igaunija, Lietuva un Somija.”

Latvijā selekcionētie stādi guvuši lielu atzinību Skandināvijas valstīs, pateicoties klimatam atbilstošai izcelsmei un ģenētiskajai kvalitātei „uzlabots” vai pat „pārāks”. Sēklas audzēšanai tiek ievāktas īpašās sēklu plantācijās, no tām izaudzēto stādu izmantošana dod iespēju paaugstināt mežaudžu ražību par apmēram 20%, salīdzinot ar stādiem, kuri audzēti no mežaudzēs ievāktajām sēklām, kā arī saīsināt mežaudzes aprites ciklu par 10%. Īpaši pieprasītas ir Remtes un Suntažu plantācijās selekcionētās egles, kas uzrāda ļoti augstu kvalitāti. Papildus 5,4 miljoni stādu no visa eksportētā apjoma iepriekš tikuši apstrādāti ar alternatīvajām, dabai draudzīgām augu aizsardzības metodēm – biovasku – pret iespējamajiem kukaiņu bojājumiem.

„Liels nopelns eksporta pieaugumam uz Skandināvijas valstīm ir dalībai izstādē SkogsElmia, kas ir lielākā Ziemeļu reģiona izstāde meža apsaimniekotājiem un stādu audzētājiem.  2006. gadā, kad pirmo reizi piedalījāmies izstādē, stādu eksports bija vien 100 000 stādu, bet pagājušajā gadā tas sasniedza jau 9 miljonus,” uzsver Guntis Grandāns. Šogad šī izstāde norisināsies no 4. līdz 6. jūnijam, un Latvija tajā piedalīsies jau piekto reizi.

 

 „LVM Sēklas un stādi” apsaimnieko meža sēklu plantācijas 698 ha platībā, kur, pateicoties Latvijas mežzinātnes institūta „Silava” zinātniskās selekcijas pētījumiem, tiek ievāktas ģenētiski augstvērtīgas sēklas. No tām kokaudzētavās izaudzēto stādu realizācijas apjoms šajā pusgadā sasniedzis jau 40,7 miljonus plānoto 40 miljonu stādu vietā.