10 • 01 • 2020

Āraišos notiks mizgraužiem veltīta diskusija

mizgrauzu diena 600x400 copy

16. janvārī Latvijas valsts mežu vēstniecībā Āraišos notiks diskusija “Uzmanību – mizgrauži Vidzemē”, kurā aicināti piedalīties Amatas novada mežu īpašnieki un citi interesenti, lai kopā ar AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uzaicinātajiem ekspertiem spriestu par mizgraužu draudiem Vidzemē, apzinātu meža saimnieku riskus un dalītos pieredzē par mežu vērtību palielināšanu.

LVM Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis un pieredzējušais mežkopis Kaspars Riže informēs par egļu astoņzobu mizgraužu izplatību LVM apsaimniekotajā teritorijā, dalīsies pieredzē par to ierobežošanas pasākumiem un ieteikumiem, kā saglabāt un vairot mežu vērtību.

“Sadarbībā ar Amatas novada pašvaldību Latvijas valsts mežu vēstniecībā organizēsim vairākus izglītojošus pasākumus par mežu apsaimniekošanas aktuāliem jautājumiem. Pirmais no tiem veltīts egļu astoņzobu mizgrauzim, jo šogad gaidāma paaugstināts mizgraužu izplatīšanās risks, ko ietekmējusi siltā ziema. Šis temats ir būtisks katram mežu īpašniekam. Egļu astoņzobu mizgrauzis ir agresīvs kaitēklis, kas uzbrūk un iznīcina ne tikai novājinātas vai pāraugušas egles, bet arī pilnīgi veselus kokus. Tāpēc ir būtiski nekavējoties reaģēt, lai saglabātu sava meža vērtību,” skaidro LVM Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis.

Vietu skaits izzinošajā pasākumā ir ierobežots, tāpēc interesenti aicināti iepriekš pieteikties dalībai, rakstot e-pastā Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt. vai zvanot 25665528. Pasākums ir bez maksas. Sākums plkst. 17.

Lielākais mizgraužu radītais kaitējums pērn novērots Lubānas mitrāja apkārtnē. Lai ierobežotu bīstamo egļu kaitēkļu tālāko izplatību šajā teritorijā, ir izstrādāts rīcības plāns ar ieteikumiem, kādā secībā un kad būtu nocērtamas bojātās audzes un kā jāizvieto feromonu slazdi lidojošo mizgraužu vaboļu ķeršanai.

Saskaņā ar Latvijas valsts mežzinātnes institūta “Silava” 2018. gada nacionālā meža kaitēkļu monitoringa rezultātiem egļu astoņzobu mizgrauža populācija pieauga jau 2018. gada siltās vasaras ietekmē. Saskaņā ar VMD datiem par izsniegtajiem sanitārajiem atzinumiem, salīdzinājumā ar 2017. gadu, ir audzis izsniegto atzinumu skaits, tieši egļu mizgraužu bojājumu ierobežošanai. Ja iepriekšējos gados egles mizgraužu darbības rezultātā bojāti apmēram 30-50 hektāru mežaudžu, tad 2018. gadā tie bija 89,8 hektāri, bet līdz 2019. gada 1. jūlijam fiksēti bojājumi jau 300 hektāru platībā.

Lasīt vairāk: