24 • 10 • 2019

LVM dabas parkā Tērvetē turpinās cīņa ar bīstamo egļu astoņzobu mizgrauzi

cc

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē turpinās šogad iesāktā cīņa ar bīstamo meža kaitēkli – egļu astoņzobu mizgrauzi. Šoruden, pēc siltās un garās vasaras, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) eksperti dabas parka Pasaku mežā un Veco priežu parkā netālu no Rehabilitācijas centra atklāja egļu mizgraužu bojātus kokus. Lai nokaltušie koki neapdraudētu parka apmeklētājus, bīstamās teritorijas ir norobežotas un ir uzsākta bojāto koku zāģēšana un izvešana no parka. Darbus plānots pabeigt līdz novembra sākumam.

“Mizgrauzis visbiežāk iemitinās novājinātās, pāraugušās eglēs, kas sasniegušas ciršanas vecumu vai to pārsniegušas, tādu netrūkst LVM dabas parkā Tērvetē. Turklāt mizgrauzis ir tik agresīvs egļu kaitēklis, ka uzbrūk un iznīcina arī pilnīgi veselas egles. Diemžēl mūsu cerību pilnie centieni šopavasar ierobežot mizgraužu tālāko izplatību nav bijuši tik sekmīgi – konstatēti vairāki desmiti bojātu koku. Šoruden kaitēklis jau ir paslēpies zemē, lai pārziemotu. Cerēsim uz bargu salu ziemā, lai nākamā gada pavasarī egļu astoņzobu mizgrauzis nespētu postīt mūsu parka dižās egļu audzes,” skaidro LVM Rekreācijas vadītājs Kristaps Didže.

Egļu astoņzobu mizgrauzis – vabole, tipisks stumbru kaitēklis. Tā iemitinās zem mizas veidojot mātesejas un kāpurejas. Viss eju tīkls izveidots stumbra mizas apakšpusē. Pirmās parādās mizgrauža ieskrejas – līdz 1mm lieli caurumi mizā ar smalku putekļu skaidu klātbūtni. Egles mizgraužu iebrukumu likvidē, izdalot sveķus, kas intensīvi izdalās, uzbrūkot niecīgam mizgraužu skaitam, tomēr ar vairāku tūkstošu vienlaicīgu vaboļu uzbrukumu egles netiek galā, kā rezultātā zem varenajām eglēm veidojas krītošu skuju paklājs, vietām kokiem nokrīt arī miza.

img 4043

Attēlā: Egļu astoņzobu mizgrauzis ir tipisks stumbru kaitēklis, kas sastopams visā koka garumā, lielāko blīvumu sasniedz apēnotās vietās. Vabole ir tumši brūnā līdz melnā krāsā, spīdīga. Gadā attīstās 1–2 paaudzes.

Šī gada martā egļu astoņzobu mizgraužu postījumi tika konstatēti egļu audzē blakus apmeklētāju iemīļotajām takām Pasaku mežā, kur vairāki desmiti egļu pamazām nokalta. Ar mērķi ierobežot kukaiņu tālāko izplatību, koki tika nozāģēti. Zinātnieki secinājuši, ka viens no risinājumiem, lai paglābtos no šiem kukaiņiem, ir mežsaimniecība – nozāģēt un aizvākt kalstošos kokus no meža ar visiem kaitēkļiem, pirms tie paguvuši tālāk izplatīties pieguļošajās, nebojātajās egļu audzes.

Nozāģētās egles ieguva jaunu elpu – tika pārstrādātas jaunās atrakcijās un apskates objektos. Bet teritorijas atjaunošanas darbos pavasarī piedalījās Annas Brigaderes pamatskolas 6., 7., un 8. klases skolēni. Jaunieši kopā ar LVM speciālistiem atklāja meža kopšanas un atjaunošanas darbu specifiku, izprata ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas principus un nozīmi, kā arī izzināja norises mežā, tostarp gūstot lielāku priekšstatu par jauno kociņu aizsardzības līdzekļiem pret kukaiņiem un briežu dzimtas dzīvniekiem.

Pēdējā reize, kad egļu astoņzobu mizgrauzis dabas parkam Tērvetē nodarīja tik lielus postījumus, bija 90. gadu beigas. Nu tas pēc 20 gadiem atgriezies.

b copy

Attēlā: Stumbru sveķošana jau bojātā eglē.

Saskaņā ar Latvijas valsts mežzinātnes institūta “Silava” 2018. gada nacionālā meža kaitēkļu monitoringa rezultātiem egļu astoņzobu mizgrauža populācija pieauga jau pērn siltās vasaras ietekmē. Saskaņā ar VMD datiem par izsniegtajiem sanitārajiem atzinumiem pērn, salīdzinājumā ar 2017. gadu, ir audzis izsniegto atzinumu skaits, tieši egļu mizgraužu bojājumu ierobežošanai. Ja iepriekšējos gados egles mizgraužu darbības rezultātā bojāti apmēram 30-50 hektāru mežaudžu, tad pērn tie bija 89,8 hektāri, bet šogad līdz 1. jūlijam fiksēti bojājumi jau 300 hektāru platībā.

Lielākais mizgraužu radītais kaitējums šogad novērots Lubānas mitrāja apkārtnē. Lai ierobežotu bīstamo egļu kaitēkļu tālāko izplatību šajā teritorijā, ir izstrādāts rīcības plāns ar ieteikumiem, kādā secībā un kad būtu nocērtamas bojātās audzes un kā jāizvieto feromonu slazdi lidojošo mizgraužu vaboļu ķeršanai.

Lasīt vairāk: