23 • 05 • 2019

“Viedais koks” ekspozīcijas atvēršana Tērvetē

b2

Šīs nedēļas izskaņa – 24. un 25. maijs – ir ilgi gaidīto “Latvijas Meža dienu” laiks. Pasākuma pirmajā dienā Tērvetē pulcēsies skolēni, savukārt dienu vēlāk – iepazīt un ļauties vairāk nekā 80 meža izziņas piedzīvojumiem Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē jaunākajā daļā – Kurbada zemē – aicinātas ģimenes un dabas draugi. Netrūks atklājumu un izaicinājumu, pārsteigumu un atvēršanas svētku!

Viens no šādiem atklāšanas piedzīvojumiem gaidāms sestdien, 25. maijā, pie LVM dabas parka Tērvetē ieejas, kad plkst. 11 apmeklētāju acu priekšā burtiski atvērsies modernā koka konstrukciju ekspozīcija “Viedais koks”. Melno dēļu fasāde automātiski sašķelsies četrās daļās, radot sirreālu skatu un atklājot četru tipu koka konstrukcijas, ko reāli pielietot koka māju būvniecībā.

Ekspozīcijas autori ir arhitekti Rūdis Rubenis un Ritvars Krastiņš, kuri savā darbā uzskatāmi demonstrē modernus koka būvniecības veidus. Projekta mērķis ir parādīt, ka omulīga, latviska koka māja var būt mūsdienīga, laikmetīga un vieda.

"Tradicionālo koka klētiņu ietērpām modernā dedzinātu dēļu fasādē bez logiem un durvīm, aprīkojām ar automātisku atvēršanas mehānismu uz sliedēm, kas mājas modeli sašķels četrās daļās. Modernajai ēkai atveroties, atklājas ērts pagalms ar skatu uz četru veidu koka konstrukcijām, ko reāli pielietot būvniecībā – koka karkass, frēzbaļķu guļbūve, savienotāju jeb konektoru kopnes, krustiski līmētas koksnes paneļi,” skaidro viens no darba autoriem – Rūdis Rubenis.

Modernās koka ekspozīcijas “Viedais koks” autori aicina ikvienu interesentu apskatīt un aptaustīt savu darbu, novērtējot koka kā materiāla priekšrocības. Koks ir vieglāks, ātrāk, ērtāk, klusāk un ekonomiskāk montējams, turklāt – ekoloģiskāks. Laikā, kad pasaulē saasinās vides jautājumi, koks piedāvā iespēju ievērojami samazināt resursu patēriņu ēku būvniecībā.

"Latvijas Meža dienās" 24. un 25. maijā notiks vēl citas aktivitātes un atklāšanas pasākumi, kuros aicināti piedalīties gan zemāk minēto konkursu dalībnieki, gan arī citi interesenti!

24. MAIJS

ZAĻĀS SKATUVES AKTIVITĀTES

10.00

Latvijas Meža dienu atklāšanas uzruna

10.10

Meža dienu uzlīmju konkursa uzvarētāju apbalvošana

10.20

LVM Meža stipendiātu apbalvošana

10.40

LVM Meža olimpiādes fināla atklāšana un radošo darbu skate

12.00

Muzikāla pauze

13.00

Biedrības “Zaļā josta” kampaņas “Tīrai Latvijai” Makulatūras un bateriju vākšanas konkursu uzvarētāju apbalvošana, koncerts

16.00

LVM Meža olimpiādes uzvarētāju apbalvošana

25. MAIJS

AKTIVITĀTES TERITORIJĀ

11.00

Projekta “Viedais koks” ekspozīcijas atklāšana pie objekta "Viedā māja"

12.00

Tērvetes piedzīvojumu veloparka atklāšana pie veloparka un velosacensības

13.00

Medību suņu parāde pie skatuves

14.00

Taku skrējienu seriāla "Stirnu buks" Susuru skrējiens bērniem

12.00 - 15.00

Seminārs mežistrādes, apaļo kokmateriālu pārvadājumu un saistīto pakalpojumu sniedzējiem LVM dabas parka Tērvetē informācijas centrā

 karte

“Latvijas Meža dienas” organizē AS “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar Tērvetes novada pašvaldību, Latvijas Meža īpašnieku biedrību, Latvijas Kokrūpniecības federāciju un biedrību “Zaļās mājas”. 2018. gadā  Latvijas Meža dienas LVM dabas parkā Tērvetē notika pirmo reizi, un tajās piedalījās kopumā ap 12 000 cilvēku. Pasākums ir bez maksas.

Lasīt vairāk: