12 • 09 • 2019

LVM vēstniecība Āraišos vēsta par koksnes izmantošanas iespējām

 araisi

Aicinot iepazīt vēstures liecību un koksnes kā izturīga un atjaunojama materiāla priekšrocības, 14. septembrī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) jaunajā Āraišu arheoloģiskā parka apmeklētāju centrā atklāj LVM pop up sezonas vēstniecību, kurā ikviens interesents atraktīvā veidā var iepazīt koksnes izmantošanas iespējas.

Teju 17 metrus garais priedes stumbrs vēstīs par koksnes pielietojumu būvniecībā un mājsaimniecībā. Vai zinājāt, ka noteiktas priedes stumbra daļas paredzētas savam mērķim un produktam? Piemēram, stumbra resnāko daļu izmantos koka konstrukciju, logu, durvju un citu mēbeļu darināšanai, savukārt no galotnes daļas iegūs malku un celulozi.

LVM vēstniecībā Āraišos sev interesantas un izglītojošas aktivitātes atradīs gan liels, gan mazs. Koka tapu stendā varēs ne vien iegrimt, bet arī aplūkot radušos veidolu. Būs arī iespēja praktiski noskaidrot, cik daudz cilvēku var ietilpt kubikmetrā koksnes. Savukārt interaktīvā spēle atklās, cik ātri aug mežs un, cik daudz koksnes nepieciešams, lai uzkāptu līdz Mēnesim. Interesentiem būs iespēja arī apskatīt Latvijas populārāko koku sugu stumbrus un izzināt to izmantošanas iespējas.

araisi stends copy

“Jaunajā apmeklētāju centrā koka apbūves vēstures atklājēji aicināti viegli saprotamā un uzskatāmā viedā iepazīt koksnes plašās izmantošanas iespējas, izprast Latvijas meža nozares attīstību, un skatīt mūsdienu zinātnes sasniegumus koka būvniecībā. LVM vēstniecībai ir gods jaunajā, no koka darinātajā Āraišu apmeklētāju centrā, sagaidīt viesus un stāstīt par mežu kā atjaunojamu dabas resursu, kas sniedz ne vien darbavietas Latvijas reģionos, bet arī nodrošina tautsaimniecības vajadzības un piedāvā reālu risinājumu klimata pārmaiņu novēršanā. Stādot mežu, kopjot to un pēc tam ikdienā izmantojot koksnes produktus, ikviens var mazināt klimata pārmaiņas izraisošo izmešu daudzumu atmosfērā,” skaidro LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

LVM vēstniecībā līdzās nupat nocirstiem kokiem, būs redzami  tādi, kuru vecums mērāms vairāk nekā 1000 gados. Tie ir Āraišu ezerpils izrakumos atrastie un saglabātie koki, kas liecina par senajām ezerpils būvēm.  Starp tiem viens no vērtīgākajiem – jūgbaļķis, kas ir izmantots lielai daļai ezerpils ēku sienu konstrukcijās. Par dzīvi ezera tuvumā izstādē vēstīs vienkoča laivas paliekas. Būs apskatāmi arī baļķi, kas izmantoti pētniecības procesos dendrohronoloģisko paraugu ņemšanai.

55e59ae7 0786 4d8d a6ec 30b1dc031efc

LVM un Amatas novada pašvaldība ir noslēgusi memorandu par sadarbību Āraišu arheoloģiskā parka vēsturiskās ekspozīcijas attīstīšanā, kas veicinās sabiedrībā izpratni par koksni kā atjaunojamu un vietējās izcelsmes materiālu un koksnes izmantošanas vēsturi Latvijā un Ziemeļaustrumeiropā. Šīs sadarbības ietvaros jau ir atjaunota Āraišu ezerpils ekspozīcija, kā arī turpmāk tiks veidoti bērnu un jauniešu izglītības projekti.

2019. gada maijā Āraišu arheoloģiskajā parkā tika atklāts LVM informācijas stends – koksnes kubikmetrs, kas glabā tonnu ogļskābās gāzes, ko koks augot ir savācis no atmosfēras.

Āraišu ezerpils ir vienīgā 9.–10. gadsimta nocietinātas dzīvesvietas rekonstrukcija Eiropā. Parks izceļas ar unikāliem arheoloģiskiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu, kas pozitīvi kontrastē ar mūsdienu straujo dzīves vidi.

Lasīt vairāk: