13 • 06 • 2019

LVM izglītības programmas svin mācību gada noslēgumu

berni meza copy

Noslēdzoties mācību gadam, tiek svinēti skolēnu un jauniešu sasniegumi un pārvarētie izaicinājumi. Arī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) izglītības programmu dalībnieki, Mammadaba vēstniecības skolas, kas nu kļuvušas par Mammadaba meistarskolām, kā arī LVM Meža olimpiādes finālisti ir pelnījuši uzslavas par paveikto, mācoties un iedvesmojoties dabā.

 cukmena detektivi rigas privata pii varaviksne

2018./2019. mācību gadā gandrīz 4000 bērnu no 129 Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēm apguva ekoprogrammu “Cūkmena detektīvi”, kas aicina doties dabā mācīties no tās. Kā novērtējuma anketā raksta Mētrienas pamatskolas pirmsskolas grupas pedagogi: “Vairāki pārgājieni uz mežu liek domāt un secināt par izmaiņām dabā visa gada garumā.” 

koka meistarstikis

Vairāk nekā 4000 sākumskolas skolēnu šajā gadā pabeidza “Mammadaba meistarklasi”, kuras ietvaros veica vismaz trīs darbus – devās dabā, lai ierasto mācību saturu apgūtu ārpus telpām, gatavoja paši savu koka meistarstiķi, kā arī devās meža izziņas ekskursijās uz LVM objektiem, lai kopā ar meža nozares profesionāļiem apgūtu meža zinības, vai, viesojoties pie kāda no meža nozares sadarbības partneriem, iepazītu un izzinātu mežu, koksnes produktus un to plašo pielietojumu.

lvm meza ekspedicija

Jau trešo gadu LVM aicina 6. klašu skolēnus piedalīties “LVM Meža ekspedīcijā”. Mācību gadā organizētajās ekspedīcijās piedalījās vairāk nekā 6000 skolēnu no Latvijas reģioniem. Skolēniem ir iespēja doties arī uz trīs pastāvīgajiem LVM tūrisma objektiem – Latvijas valsts mežu dabas parku Tērvetē, LVM Kalsnavas arborētumu un LVM Vijciema čiekurkalti, iepriekš individuāli saskaņojot ekspedīcijas laiku šo objektu informācijas centros.

lvm meza olimpiade visi

Savukārt “LVM Meža olimpiādē” 7.-9. klašu skolēni veidoja savas komandas, lai radītu āra mācību spēli par mežu, iekļaujot arī skolas mācību saturam atbilstošus tematus. Mācību spēļu videopamācības vērtēja žūrija un sociālo portālu lietotāji, balsojot par sev tīkamāko. Rezultātā tika noteiktas 10 komandas, kuras pierādīja savas zināšanas Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē, kur “Latvijas Meža dienu” ietvaros notika Meža olimpiādes finālsacensības. Sīvā cīņā šī gada čempiona titulu izcīnīja Irlavas pamatskolas komanda, kura vasarā dosies dabas ekspedīcijā uz Austrijas kalniem un mežiem.

lvm bioekonomikas skola

Vidusskolēni jau trešo gadu pierāda savas zināšanas bioekonomikas jomā, piedaloties “LVM Bioekonomikas skolas” stipendiju konkursā. Jaunieši radīja plakātus par bioekonomiku un veidoja videovēstījumus ANO Starptautiskajai Meža dienai. 1. vietu un 700 eiro stipendiju ieguva Ieva Siksaliete no Daugavpils Valsts ģimnāzija, kuras video arī starptautiskajā konkursā ieguva atzinību. Papildu augstajām nominācijām, tika pasniegtas arī simpātiju stipendijas no konkursa atbalstītājiem – meža nozares uzņēmumiem: AS “Latvijas Finieris”, SIA “Rīgas Meži” un biedrība “Zaļās mājas”.

Noslēdzoties mācību gadam, karogu mastos plīvojošie "Mammadaba vēstniecība" karogi tika svinīgi nolaisti un nonāca skolu vēstures glabātuvēs. Šajā gadā tās bija četras skolas – Siguldas 1. pamatskola, Talsu pamatskola, Cieceres speciālā internātpamatskola un Jūrmalas sākumskola “Atvase”. Šīm skolām bija iespēja izzināt mežu daudz plašāk, skolēni devās “LVM Meža ekspedīcijās”, vēroja putnus kopā ar Latvijas Putnu fonda ornitologiem, izzināja meža nozari karjeras dienās un vēl dažādos veidos apguva zinības par mežu un meža nozari. Mācību gada noslēgumā LVM četru reģionu meža apsaimniekošanas un plānošanas vadītāji – Jānis Zitāns no Zemgales reģiona, Vilmārs Katkovskis no Rietumvidzemes reģiona, Dace Gūtmane no Dienvidkurzemes reģiona un Andris Verners no Ziemeļkurzemes reģiona – pateicās skolām par sadarbību mācību gada laikā.

Par čaklu darbošanos LVM vides programmās 2019./2020. mācību gadā sevi sauks par “Mammadaba vēstniecība”:

  • LVM Rietumvidzemes reģionā - Allažu pamatskola
  • LVM Ziemeļlatgales reģionā – Verēmu pamatskola
  • LVM Dienvidkurzemes reģionā – Kalnsētas speciālā internātpamatskola
  • LVM Ziemeļkurzemes reģionā – Lībagu sākumskola

mezs

Nu priekšā vasara, skolēniem atpūta, bet pedagogiem laiks mācībām. Jau pavisam drīz – no 1. līdz 4. jūlijam Latvijā pirmo reizi norisināsies 14. Eiropas meža pedagoģijas konference, kurā savu dalību ir apstiprinājuši 98 meža izglītības speciālisti no 18 dažādām pasaules valstīm. Konferences ietvaros norisināsies arī 12 stundu (A) tālākizglītības kursi Latvijas pedagogiem. Savukārt jūlija beigās pedagogi aicināti uz 36 stundu (A) tālākizglītības kursiem LVM tūrisma un rekreācijas centrā “Ezernieki”, kur šī gada īpašais vieslektors būs Prof. Gunter Pauli no Beļģijas.

lvm 20

Balstoties uz vairāk nekā 10 gadu pieredzi darbā ar skolām, Valsts izglītības satura centra ieteikumiem un starptautiski atzītu meža pedagoģijas praksi, AS “Latvijas valsts meži” ir izstrādājuši Mežizglītības vadlīnijas Latvijas vispārizglītojošajām skolām, kuru ietvaros veic regulāru skolu programmu pilnveidi un attīstību.

Lasīt vairāk: