11 • 06 • 2018

LVM skolu programmās piedalās aizvien vairāk skolēnu

1. puika

Pavasaris ir rosību un visa jaunā laiks. Skolās nereti šis ir viens no saspringtākajiem un skaļākajiem laikiem – pārbaudes darbi, atzīmes un tas neviltotais prieks, ka tūlīt, tūlīt jau skolas durvis būs ciet un sāksies ilgi gaidītais vasaras brīvlaiks. Maija beigas ir arī LVM skolu programmu noslēgumu laiks.

Šis gads bija mazo pārmaiņu gads, piedāvājām skolām vēl personalizētākas programmas, lai katrā vecuma posmā būtu interesantas un izzinošas nodarbes visa gada garumā.

2. cukmens

Bērnudārza vecuma bērni devās izzināt “Cūkmena detektīvu” programmu, kuru šajā gadā absolvēja 1136 pirmsskolnieki no 63 Latvijas bērnudārziem.

3. latvijas meza dienas

Šogad vairāk nekā 100 skolās visā Latvijā gandrīz 7000 skolēni “Mammadaba meistarklase” ietvaros apguva mācības ne tikai skolas solos, bet arī mācoties ārā – no dabas dabā, darinot koka meistarstiķus un pavadot veselu dienu ārpus skolas apgūstot meža zinības ekskursijās, LVM meža ekspedīcijā vai apmeklējot kādu no Mammadaba objektiem, kuros ir iespēja zinošu speciālistu pavadībā izzināt daudz jauna un vēl neatklāta. Skolēni no 267 klasēm nu sevi var saukt par Mammadaba meistariem, rotājoties ar speciālām nozīmītēm, bet 68 klašu skolēniem šogad ticis mācekļu tituls.  

 

4. lvm meza ekspedicija

Rudenī gandrīz 2000 6. klašu skolēni devās “LVM meža ekspedīcijās”, lai īpašā pārgājienā ar darba stacijām 11 vietās Latvijā izzinātu visu mežā notiekošo.

5. meza olimpiade

“LVM Meža olimpiādē” 7. - 9. klašu skolēni darbojās radoši, veidojot āra mācību spēles un filmējot tām reklāmas video. Desmit komandām bija tas prieks tikties klātienē LVM dabas parkā Tērvetē, lai pārbaudītu savas zināšanas un radošumu. Par “LVM Meža olimpiādes” čempioniem šogad kļuva Aizputes vidusskola komanda, kuri vasarā dosies neaizmirstamā dabas ekspedīcijā uz Austrijas mežiem un kalniem.

6. lvm bioekonomikas skola

Vidusskolēni jau otro gadu radīja plakātus par tēmu “Kas ir bioekonomika”, piedaloties “LVM bioekonomikas skolas” stipendiju konkursā. Pēc plakāta izveides, jauniešiem bija iespēja paplašināt savu redzesloku, dodoties vienas dienas ekspedīcijā uz LVM apsaimniekotajiem mežiem un AS "Latvijas Finieris" rūpnīcu kopā ar nozares ekspertiem. Uzkrātās zināšanas un jaunie iespaidi noderēja video vēstījuma izveidē ANO Starptautiskajā Meža dienā, kam ir izšķirošana loma stipendijas ieguvē “LVM Bioekonomikas skolā”. Šajā gadā 1. vietu un 700 eur stipendiju ieguva Rugāju novada vidusskolas skolniece Amanda Kočāne.

7. vestnieciba

Ik gadu katrā LVM reģionā tiek atvērtas Mammadaba vēstniecības. Šo titulu 2017./2018. mācību gadā godam nesa deviņas skolas – Rīgas Igauņu pamatskola, Carnikavas pamatskola, Ozolnieku vidusskola, Bauskas sākumskola, Aizputes vidusskola, Ventspils 4. vidusskola, Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija, Rēzeknes Katoļu vidusskola un ezernieku vidusskola. Šīs skolas, kā arī pārējās 67 Mammadaba meistarskolas, saņēma īpašos vēstniecību meistarības meža kociņus, lai simboliski audzētu savu skolas meistarmežu. Savukārt 55 pedagogi no Mammadaba meistarskolām šogad tiksies vasaras nometnē – 36 stundu tālākizglītības kursos.

Nākamajā mācību gadā par mūsu īpašajām sadraudzības skolām – Mammadaba vēstniecībām tiks akreditētas četras skolas – Siguldas 1. pamatskola, Talsu pamatskola, Jūrmalas sākumskola “Atvase” un Saldus novada pašvaldības Cieceres internātpamatskola.

Balstoties uz vairāk nekā 10 gadu pieredzi darbā ar skolām, Valsts izglītības satura centra ieteikumiem un starptautiski atzītu meža pedagoģijas praksi, AS “Latvijas valsts meži” ir izstrādājuši Mežizglītības vadlīnijas Latvijas vispārizglītojošajām skolām, kuru ietvaros veic regulāru skolu programmu pilnveidi un attīstību.