29 • 05 • 2019

LVM Meža olimpiādē uzvar intuīcija un prāts

 g6a8422

LVM Meža olimpiādes fināls 2019. gadā pirmo reizi risinājās “Latvijas Meža dienas” ietvaros, kur 10 finālistu komandas no dažādām Latvijas vietām uz lielās pasākuma skatuves tūkstošiem interesentu priekšā prezentēja savus sagatavotos mājas darbus – radošos priekšnesumus, demonstrēja savas zināšanas un prasmi orientēties Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē speciāli viņiem izveidotā kartē un uzdevumos. Šogad galveno balvu – ekspedīciju uz Austriju ieguva Irlavas pamatskolas komanda, kas nespēja slēpt savu prieku un saviļņojumu ar asarām acīs, jo iepriekšējos trīs gadus uzvara olimpiādē esot bijusi pavisam tuvu.

“Veiksmes un panākumu atslēga ir labs skolotājs, kurš spēj motivēt, saprasts un iedvesmot. Mums ir paveicies ar savu skolotāju un mūsu komandu. Šoreiz bijām patiesi noskaņoti uzvarai. Šis gads ir mūsu!” īsi pēc rezultātu paziņošanas prieka asaru saviļņoti teic Irlavas skolas komanda.

 g6a8396

Iepriekš sagatavotajos mājasdarbos komandas prezentēja savu redzējumu par tēmu “Jaunaudze”, uzvedumā iekļaujot mežam tik ļoti svarīgos piecus elementus – ūdeni, uguni, gaisu, zemi un cilvēku. Lai arī tēma visiem viena, priekšnesumi bija tik dažādi un koši: kāda komanda sasaistīja mežā notiekošo ar latviešu tautasdziesmām, cita – ar mūsdienu moderno mūziku, savukārt vēl cita komanda savu stāstu veidoja bez vārdiem, kā savdabīgu improvizācijas deju un pašdarinātu skaņu izrādi.

“Komandas pārsteidza! Tik radoši un interesanti sagatavoti mājas darbi tikai apgrūtināja žūrijas darbu, kuru vērtējumu tabulās maksimālie punkti nebija retums. Tas priecē un dod gandarījumu par ieguldīto darbu skolēnu un pedagogu izglītošanā,” teic LVM Meža olimpiādes organizatore Anda Sproģe-Vāvere.

 g6a8382

Šogad komandas finālā vērtēja žūrija – Dagnija Lazdiņa no LVMI “Silava”, Inese Liepiņa no Valsts izglītības satura centra, Kristaps Ceplis no biedrības “Zaļās mājas”, Pauls Beķeris no AS “Latvijas Finieris”, Laura Slišāne no SIA “Rīgas meži”, Līga Abizāre un Anda Sproģe-Vāvere no AS “Latvijas valsts meži”.

Kamēr LVM dabas parka Tērvetē mežsaimnieciskā meža pusē – Kurbada zemē – aktīvi noritēja meža nozares gada lielākais pasākums “Latvijas Meža dienas”, LVM dabas parka pasaku meža pusē risinājās spraigas finālsacensības, kur dalībniekiem bija jāpilda gan veiklības, gan prāta un izturības uzdevumi – kā, piemēram, jānosaka galvenais augšanas faktors, kas ietekmē priežu koksnes pieaugumu, jānozāģē noteikts koksnes daudzums, jānosaka Latvijā ligzdojošu putnu mājas, jāatpazīst skujkoku sēklas un dzīvnieku atstātās “dāvaniņas”.

LVM Meža olimpiādes sadarbības partneri bija sagatavojuši īpašus uzdevumus. SIA “Rīgas Meži” jauniešus aicināja iekustināt ūdens apriti mežā un ar dabas materiāliem pārnest ūdeni no viena punkta uz otru. Taku skrējienu seriāla “Stirnu buks” punktā jauniešiem bija jānoskrien viens no galvenajiem bukiem. Šajā uzdevumā varēja skaidri redzēt, kāda ir komandas saliedētība un gatavība darboties visiem kopā.

Trīs stundas pavadījuši aktīvi skrienot, darbojoties un risinot uzdevumus, jaunieši prieka pilni ieradās finišā un bija gatavi svarīgākajam viņu dienas notikumam – lielajai apbalvošanas ceremonijai.

Šajā gadā par uzvarētājiem tika nominēta Irlavas pamatskolas komanda ar skolotāju Kasparu Reihmani, otro vietu ieguva Carnikavas pamatskolas komanda ar skolotāju Arnitu Kampāni, trešajā vietā atstājot sacensību pastarīti Rūjienas vidusskolas komandu ar skolotāju Līgu Āboltiņu-Žīguri. Tika sveiktas arī pārējās septiņas finālistu komandas, jo kā teica pasākuma vadītājs fināla dienā – “Jūs visi esat uzvarētāji, jo esat šeit!”. LVM Meža olimpiādē piedalījās arī komandas no Nīkrāces pamatskolas, Ventspils 4. vidusskolas, divas komandas no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Siguldas 1. pamatskolas, Aizupes pamatskolas un Ventspils Pārventas pamatskolas.

LVM Meža olimpiādes mērķis ir popularizēt Latvijas skolās radošu un veselīgu mācīšanos ārpus telpām – dabā, kā arī veicināt jauniešu izpratni par Latvijas lielāko atjaunojamo resursu mežu. Olimpiādi organizē LVM sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru starptautiskās vides izglītības programmas "Izzini mežu" (Learning about Forests) ietvaros.

Konkursa sadarbības partneri – AS “Latvijas Finieris”, taku skrējienu seriāls “Stirnu buks”, Latvijas orientēšanās federācija, biedrība “Zaļās mājas”, Zemkopības ministrijas Meža departaments, Valsts izglītības satura centrs, LVMI “Silava”.

Lasīt vairāk: