08 • 02 • 2019

Latvijā notiks 14. Eiropas meža pedagoģijas kongress

jura copy

Kā meža pedagoģiju integrēt skolu programmas ikdienā? Kā meža eksperti un skolotāji var sadarboties, lai efektīvāk strādātu ar skolēniem? Uz šiem un citiem jautājumiem varēs rast atbildes 14. Eiropas Meža pedagoģijas kongresā, kas šogad no 1. līdz 4. jūlijam norisināsies Rīgā un Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē.

Kongresu Latvijā organizē AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbībā ar Valsts Izglītības satura centru un Rīgas Tehnisko universitāti.

“Tiltu veidošana starp mežu un skolām” – tas ir šī gada kongresa vadmotīvs. Programmā plānotas vairākas teorētiskas un praktiskas aktivitātes, izstrādājot jaunas mācību metodes, kā arī pieredzējušu Latvijas un ārvalstu lektoru, meža nozares ekspertu viedokļu apmaiņa par aktuāliem meža pedagoģijas jautājumiem. Izbraukumos dabā būs iespēja ne vien iepazīt Latvijas tradīcijas un vienu no lielākajām bagātībām – mežu, bet arī gūt jaunas idejas un iedvesmu ikdienas darbam.

Kongresa pirmajā dienā dalībnieki tiksies Rīgā, lai kopīgi dotos iepazīt Latvijas valsts mežus, kas rotā Baltijas jūras piekrasti. Pasākuma otrās dienas aktivitātes norisināsies Rīgas Tehniskajā Universitātē, kur dalībniekiem pievienosies arī pedagogi no Latvijas. Interesenti piedalīsies dažādās domnīcās un darbnīcās, kuru laikā tiks kopīgi izstrādātas jaunas mācību metodes, balstoties uz meža pedagoģiju. Lektori no Latvijas, Čehijas un Vācijas dalīsies pieredzē par tādiem jautājumos, kā meža un cilvēku savstarpējās saiknes atjaunošana, meža nozares darbinieku un pedagogu sadarbība kā ilgtspējīgas attīstības pamats un citiem saistošiem tematiem.

img 4156

Savukārt kongresa trešajā dienā dalībnieki viesosies Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē, kur dosies mežā, lai piedalītos “ideju tirgū”, bet dienas otrajā pusē laiks tiks veltīts “Pecha-kucha” prezentācijām. Tās ir 6 minūtes garas koncentrētas prezentācijas, kuru laikā ar savu pieredzi dalīsies tādi meža nozares eksperti, kā projekta “Skola 2030” pārstāvji Daiga Brakmane un Mihails Basmanovs, kā arī biedrības “Zaļās mājas” valdes loceklis Kristaps Ceplis. Pēc katras prezentācijas būs iespēja veidot diskusijas par skartajiem jautājumiem.

Visa informācija par kongresu angļu valodā atrodama šeit.

Pasākumu atbalsta meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts “MeKa”, Latvijas Republikas Zemkopības ministrija, Latvijas Mežzinātnes institūts “Silava”, biedrība “Zaļās mājas”, Latvijas Vides aizsardzības fonds, Latvijas Universitātes Starpnozaru izglītības inovāciju centrs un projekts “Skola 2030”.

forest pedagogic logo 01

Ikgadējais Eiropas Meža pedagoģijas kongress ir vieta zināšanu un pieredzes apmaiņai meža pedagoģijas jomā. Pasākuma norisi ik gadu nodrošina dibinājums “Forest Communicators Network – Subgroup Forest Pedagogics” sadarbībā ar UNECE Meža un meža industrijas Koksnes komiteju, kā arī FAO Eiropas Meža komisiju. Kongresa starptautiskā vietne skatāma šeit - http://forestpedagogics.eu/portal/