17 • 12 • 2019

Augoša eglīte podiņā – iecienīta rota svētku laikā

eglite podina

Līdz Ziemassvētkiem atlicis pavisam nedaudz, arvien aktuālāka kļūst svētku eglītes lūkošana, kas nav nemaz tik viegls uzdevums. Latvijas valsts mežu vēstniecība nāk talkā, piedāvājot plašu AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās audzētu kvalitatīvu eglīšu podiņā izvēli un svētku rotājumus vai dāvanas, kas darinātas no dabā atrodamiem materiāliem.

Latvijas valsts mežu vēstniecības pagalmā ir “izaudzis” eglīšu podiņā dārzs, kurā pulcējas mazākas un lielākas, kuplākas un līkumainākas, dažādu zaļo toņu eglītes. “Pie mums pieejama ļoti plaša dažādu eglīšu šķirņu izvēle, savu īsto te atradīs ikviens interesents,” pārliecināta Latvijas valsts mežu vēstniecības konsultante Līga Urtāne.

img 0654

“Šogad pieprasījums pēc eglītēm podiņos ir ļoti liels. Galvenais nosacījums, kā tiek izvēlēta īstā svētku rota, saistīts ar tās augstumu. Nav būtiska egles simetrija vai skuju tonis, noteicošais ir kociņa nākotnes iespējamais augums – augstums un  platums. Neskatoties uz to, pieprasītas ir gan liela auguma egles, gan maza auguma. Piemēram, parastās egles šķirne ‘Remontii’ iemantojusi lielu pircēju interesi, iespējams, pateicoties savam kuplumam un blīvajam zarojumam, kas rada kārtīgas un labi audzinātas egles izskatu. Turklāt tās augums nākotnē sasniegs ap 2,5 metriem, kas, savukārt, ļauj šo šķirni stādīt tuvu ēkām, un gada izskaņā ērti rotāt ar Ziemassvētku gaismiņām, lai ziemas tumsā radītu svētku gaišumu arī dārzā,” pieprasījumu pēc eglītēm podiņos komentē Latvijas valsts mežu vēstniecības pārstāve Līga Urtāne. Viņa arī novērojusi, ka netrūkst tādu cilvēku, kuri ik gadu atgriežas vēstniecībā, lai lūkotu arvien jaunas eglītes podiņos, kuras dāvināt saviem tuviniekiem un draugiem kā dāvanas, vai arī, lai piepulcinātu kādu jaunu zaļo skujsvārci jau dārzā reiz pārstādītajam kociņam. “Pagaidām otra pieprasītākā egle ir parastā asā egle, jo tā ar savu šobrīd mazo kompakto izmēru, lieti noder kā dāvana kolēģiem, vai arī svētku sajūtas radīšanai uz darba galda. Ja pavisam nav vēlmes pēc lielas egles mājas, tad šāda izmēra egle būs tieši tāda, kā nepieciešams. Taču jāatceras, ka tikai šobrīd egle ir maza auguma, vēlāk tā var sasniegt pat 15 metru augstumu,” skaidro Līga Urtāne.

img 0283

Ja patīk nelielas un piramīdveida formas, var izvēlēties Kanādas egles šķirni 'Daisy’s White’, kuras augumu nebūs jāierobežo, jo tas sasniedz apmēram 2 metru augstumu, kā arī šī pati Kanādas egle būs piemērota nelieliem piemājas dārziem. Kā brīnumskaistuli ar sidrabainu skuju iekrāsojumu jāmin Serbijas egles šķirne 'Nana' un Korejas baltegle ‘Silberlocke’ ar sudrabaini kruzuļotām skujām. Īpaši interesantas ir čūskegles, kuru zari nav tik kupli un ir izlocījušies kā čūskas.

Ja pavasarī dārzā gribas radīt un baudīt dažādas krāsu spēles, apstādījumiem var izvēlēties egles, kuru jaunie dzinumi ir koši dzeltenā krāsā, piemēram 'Aurea Magnifica’,  'Acrocona’ vai rozā krāsā, piemēram, 'Roseospica’.  Savukārt izteikti tumši zaļas krāsas zari ir 'Barrryi’  šķirnes eglēm ar konisku vainagu. 

Pārnesot podiņā augošo eglīti mājās, nevajadzētu eglīti uzreiz nest iekšā siltajā istabā, bet rast tai kādu vēsāku vietu. Eglīti nav ieteicams turēt telpās ilgāk par 1 – 2 nedēļām (pēc iespējas īsāku laiku), nenovietot to pie sildītājiem, kamīniem, kā arī atminēties ik pāris dienas norasināt tai skujas un uzturēt augsni mitru.

“Kad svētki ir pagājuši, vai arī esat nolēmuši eglīti nest lauka, tad arī tas jādara piesardzīgi, pat ja temperatūra ārā ir nedaudz zem nulles, eglīte var nepārdzīvot lielo temperatūras kritumu, tā var nosalt un mērķis neizdoties. Lai veiksmīgāk eglīte pārceļotu no telpas uz dārzu, būtu pakāpeniski jāsamazina temperatūra uz zemāku, vēlams egli novietot telpā uz pāris dienām, kur vidēja temperatūra ir zem +10 grādiem. Un tad var jau mēģināt novietot vēl vēsāka telpā uz pāris dienām, un tad jau var nest egli laukā un podu novietot sniega kaudzē, lai pasargātu saknes no nosalšanas, vai apliekot ap podu, kādu sedzošo materiālu,” iesaka Latvijas valsts mežu vēstniecības konsultante.

Uz tikšanos Latvijas valsts mežu vēstniecībā (Vaiņodes ielā 1, Rīgā) darba dienās no plkst. 9 līdz plkst. 18, sestdienās no plkst. 9 līdz plkst. 15. Latvijas valsts mežu vēstniecības klientiem iebraukšana stāvlaukumā bez maksas, paņemot caurbraukšanas žetonu vienai stundai.

Lai priecīgs svētku gaidīšanas laiks un brīnumpilni Ziemassvētki!

Lasīt vairāk: