19 • 06 • 2019

LVM klientu Meža diena Tomē izglīto un aizrauj

img 7595

Šogad Tomē notika jau piektā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) rīkotā klientu – koksnes produktu pircēju – Meža diena, kuras dalībniekiem bija iespēja ne vien uzzināt vairāk par LVM meža izziņas programmām skolniekiem un sabiedrībai, bet arī iejusties skolēnu lomā un doties Meža ekspedīcijā – izziņas un iedvesmas piedzīvojumā kopā ar pieredzējušiem LVM ekspertiem.

Vairākās meža stacijās Meža dienu dalībnieki bija aicināti atpazīt produktus, kuros izmantota koksne vai tās pārstrādes produkti, skaitīt kokus un mērīt koku augstumu, noteikt koku vecumu, iepazīstināt ar meža zinātnes jaunākajiem pētījumiem, kopīgi uzbūvēt koka tiltu. Klienti ar lielu interesi klausījās ekspertu stāstītājā, veica uzdevumus un iesaistījās diskusijās par mežsaimniecības tēmām meža stacijās, kā arī izmantoja iespēju savstarpēji neformāli aprunāties.

img 7504

“Pirmās klientu Meža dienas notika 2015. gadā. Pa šiem gadiem klientiem esam stāstījuši par cirsmu un meža apsaimniekošanas plānošanu, iepazīstinājuši ar meža atjaunošanas gaitu, mežizstrādes norises un produktu sagatavošanas procesiem. Klientiem ir bijusi iespēja iepazīties ar meža stādu audzēšanu un apstrādi LVM Mazsilu kokaudzētāvā, skatīt meža tehniku, kas nodrošina cirsmu izstrādi sliktos un ekstrēmos apstākļos, kā arī piedalīties nelielu platību apmežošanā. Šīs ir tikai dažas no tēmām, kuras esam iekļāvuši pasākumu programmā un vēl vairākas, ar kurām plānojam iepazīstināt klientus nākotnē, ir padomā. Klientu Meža dienu mērķis ir iepazīstināt uzņēmuma sadarbības partnerus ar uzņēmuma biznesa procesiem un to, kā rūpīgi audzētā, koptā un atbildīgi sagatavotā koksne nonāk pie tās pārstrādātājiem,” stāsta LVM Pārdošanas un piegādes klientu apkalpošanas vadītāja Sanita Jirgensone.

“Ļoti patika mazais pārgājiens mežā, zinošo LVM ekspertu stāstījums un praktiskie uzdevumi. Lai gan pārgājiena programma ir paredzēta skolu audzēkņiem, tā bija noderīga un interesanta arī pieaugušajiem. Uzzināju, kā tiek veidotas un koptas jaunaudzes, kā dabā bez mērinstrumentu palīdzības var noteikt koka un citu priekšmetu augstumu. Turklāt šāda pasākuma pievienotā vērtība ir ne tikai iespēja satikt nozares pārstāvjus neformālā vidē, bet novērtēt un gūt citu skatījumu uz mežu un iedvesmu biežāk doties dabā. Noteikti ieteikšu šo LVM izzinošo pārgājienu programmu saviem skolniekiem!” pārdomās pēc LVM klientu Meža dienas Tomē dalās uzņēmumu SIA “Rettenmeier Baltic Timber”” un AS “Inčukalns Timber” pārstāve Ineta Rudzīte.

Turklāt meža pārstrādes kooperatīvās sabiedrības “Gaiziņš” pārstāvim Viesturam Gardam pēc Meža dienu pasākuma radās interese un lielāka izpratne par mežu daudzveidību un to nozīmi Latvijas tautsaimniecībā. “Interesantā veidā tika pasniegti fakti un zināšanas par meža veidošanu, uzturēšanu un audzēšanu,” tā Viesturs.  

Savukārt SIA “Konto” pārstāve Vita Kore augstu novērtēja LVM izveidoto meža izziņas programmu un ieguldīto darbu jaunatnes izglītošanā par meža nozari. “Bija interesanti kopā ar profesionāļiem risināt dotos uzdevumus dabā, kā arī praktiski redzēt, kā LVM saimnieko, domājot par mūsu mežu nākotni. Lai neapsīkst izdoma un veids, kā popularizēt meža nozari!” novēl Vita.

Lasīt vairāk: