05 • 07 • 2019

LVM pavasara Meža dienas: turpat 50 pasākumi visā Latvijā

f64 meza dienas 20190525 074

Šajā pavasarī AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aizvadījusi ap 50 Meža dienu pasākumus, kuros piedalījušies vairāk nekā 1500 cilvēku – galvenokārt skolēni un bērnudārzu audzēkņi –, kā arī pašvaldību pārstāvji un uzņēmuma sadarbības partneri, kuri novērtēja iespēju iepazīt uzņēmuma darbību. Meža dienu dalībnieki piedalījās meža un parku sakopšanas, atjaunošanas un izziņas ekskursijās.

“Meža stādīšana, kas vēsturiski bija galvenā Meža dienu aktivitāte, mūsdienās ir aizstāta ar meža izzināšanas aktivitātēm – lūkot, kas mežā notiek, kas tajā atrodamas un kā jāuzvedas, lai atpūta dabā būtu tīkama. Meža dienu dalībniekiem ir iespēja apskatīt, iepazīt, aptaustīt un darīt kopā ar pieredzējušiem mežkopjiem. Atvērtās Meža dienas nu kļuvušas par svētkiem, kuros tiekas dabas draugi un pavada laiku svaigā gaisā, sakopjot un labiekārtojot savu apkārtni, gūstot jaunas zināšanas par meža nozari! Ciešā sadarbība ar pašvaldībām ļauj Meža dienu programmā ietvert tādus objektus un aktivitātes, kuru sakārtošana un uzturēšana ir svarīga vietējiem iedzīvotājiem. Liels gandarījums, ka pasākumos iesaistās arvien vairāk pilsētās dzīvojošie jaunieši, kuri vēlas izzināt un saprast meža apsaimniekošanas procesus un nozīmi tautsaimniecības attīstībā,” skaidro LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

Gan lieli, gan mazi interesenti ik gadu aicināti baudīt pavasari dabā, pašu acīm redzēt un saprast, ko nozīmē ilgtspējīga mežu apsaimniekošana, kā arī piedalīties apkārtnes sakopšanas talkās. Lielākie Meža dienu pasākumi aizvadīti, piedāvājam ieskatu dažos no tiem.

 g6a8198

“Latvijas Meža dienas” Tērvetē

Lielākais un vērienīgākais meža izziņas pasākums šogad notika 24. un 25. maijā Tērvetē – “Latvijas Meža dienas”, pulcējot vairāk nekā 13,5 tūkstošu interesentu – gan skolēnus, gan ģimenes ar bērniem.

Par apmeklētāju izglītošanu un labsajūtu 1,6 km garā Kurbada zemes maršrutā rūpējās 100 dažādas ar mežsaimniecību, kokapstrādi un vidi saistītas organizācijas. Interesentiem bija iespēja aktīvi piedalīties meža izziņas darbnīcās, darboties daudzveidīgās izglītojošās aktivitātēs kopā ar rūķiem, Cūkmenu un zinošiem nozares profesionāļiem.

Vērienīgās Kārķu Meža dienas

Pulcējot vairāk nekā 500 interesentus, maija sākumā Kārķos notika jau tradicionālās Meža dienas, kur šogad līdztekus aktīvai rosībai meža izziņas punktos, dalībnieki tika aicināti piedalīties arī starptautiskās koka auto sacensībās.

“LVM sadarbība ar Valkas novada pašvaldību Meža dienu organizēšanā ilgst jau 11 gadus. Ar mērķi iepazīstināt vietējos iedzīvotājus ar meža apsaimniekošanu, šogad izveidojām tematiskas darba stacijas, ietverot, piemēram, mežkopības, stādu audzēšanas, derīgo izrakteņu ieguves un citus jautājumus. Kvalitatīvs mežs pats neizaug, par to jārūpējas jau no iestādīšanas brīža. Tāpēc vērsām interesentu uzmanību uz savlaicīgi veiktas meža kopšanas nepieciešamību,” pastāstīja LVM Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Kaspars Spirks.

Drosmīgākie un azartiskākie Meža dienu dalībnieki mēģināja nomainīt motorzāģa ķēdi, savukārt citi – paši veidot savu zemes reljefu un piedalīties Kārķu baltās baznīcas apkārtnes sakopšanā. Kārķu Lustiņdruvā izveidotajā Meža vingrotavā tapa jauni objekti, kuros turpmāk interesenti varēs ļauties sportiskām aktivitātēm svaigā gaisā. Dienas laikā tika stādītas egles un priedes, papildināts mežs ar melnalkšņiem un bērziem, sakopts tautas nama parks, mulčētas dobes, kā arī savākti atkritumi ceļa malām.

 

Prasmīgas meža atjaunošanas nozīme Meža dienās Koknesē

Jau trešo gadu pēc kārtas LVM Vidusdaugavas reģionā maija izskaņā notika Meža dienas, kurās piedalījās Kokneses pensionāru biedrība “Pīlādzītis”. Šogad dalībnieki tika iepazīstināti ar meža kopšanas nozīmi augstražīga nākotnes meža audzēšanā, tika apskatīti arī jautājumi par jaunaudžu un jauno kociņu bojājuma riskiem un to aizsardzības pasākumiem LVM apsaimniekotajos mežos.

Aicinot Meža dienu dalībniekus aktīvi darboties un sakopt savu apkārtējo vidi, diena turpinājās Kokneses parkā, kur tika iestādīts LVM Strenču kokaudzētavā izaudzētais liepas dižstāds, kas priecēs vietējos un viesus vēl vairākās paaudzēs.

“Dienas izskaņā devāmies praktiski darboties mežā, kur bija jāatkārto meža stādīšanas iemaņas ar stādāmo stobru. Jaunie priežu stādi mežā rosināja diskusijas par prasmīgas meža atjaunošanas nepieciešamību un nozīmi nākotnes meža vērtības celšanā,” stāsta LVM Meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Jānis Belickis.

 img 7504

LVM klientu Meža diena Tomē aicina Meža ekspedīcijā

Šogad Tomē notika jau piektā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) rīkotā klientu – koksnes produktu pircēju Meža diena, kuras dalībniekiem bija iespēja ne vien uzzināt vairāk par LVM meža izziņas programmām skolniekiem un sabiedrībai, bet arī iejusties skolēnu lomā un doties Meža ekspedīcijā – izziņas un iedvesmas piedzīvojumā kopā ar pieredzējušiem LVM ekspertiem.

Vairākās meža stacijās Meža dienu dalībnieki bija aicināti atpazīt produktus, kuros izmantota koksne vai tās pārstrādes produkti, skaitīt kokus un mērīt koku augstumu, noteikt koku vecumu, iepazīstināt ar meža zinātnes jaunākajiem pētījumiem, kopīgi uzbūvēt koka tiltu.  Klienti ar ļoti lielu interesi klausījās ekspertu stāstītājā, veica uzdevumus un iesaistījās diskusijās par mežsaimniecības tēmām meža stacijās un izmantoja iespēju savstarpēji neformāli aprunāties.

“Klientiem šo gadu laikā esam stāstījuši par meža apsaimniekošanas un cirsmu plānošanu, iepazīstinājuši ar meža atjaunošanas gaitu, mežizstrādes norises un produktu sagatavošanas procesiem. Klientiem ir bijusi iespēja iepazīties ar meža stādu audzēšanu un apstrādi LVM Mazsilu kokaudzētāvā, esam demonstrējuši meža tehniku, kura nodrošina cirsmu izstrādi sliktos un ekstrēmos apstākļos un tāpat kopīgi esam apmežojuši nelielas platības. Šīs ir tikai dažas no tēmām, kuras esam iekļāvuši pasākumu saturā un vēl vairākas, ar kurām plānojam iepazīstināt klientus nākotnē, ir padomā,” stāsta LVM Pārdošanas un piegādes klientu apkalpošanas vadītāja Sanita Jirgensone.

 talka2 750x410

LVM Ziemeļlatgales reģiona Meža dienas Ančupānos pulcē skolēnus

Verēmu pagasta Ančupānu meža parkā šogad noritēja jau divdesmitais Meža dienu pasākums. Tīru mežu aizstāvis Cūkmens kopā ar 247 skolēniem no Rēzeknes pilsētas un novada skolām sakopta vairāk nekā 40 hektāru lielo tūristu un vietējo iedzīvotāju vidū iecienīto atpūtas vietu.

“Lai sakopšanas darbs veiktos raitāk un sekmīgāk, sadalījām teritoriju sektoros. Atkritumu šogad ir mazāk, taču allaž jāatceras gudrība – “ko uz mežu atnesi, to aiznes!” Ja tas tiks ievērots, mežs mums apkārt būs tīrs un no mūsu atkritumiem necietīs ne apkārtējā vide, ne meža dzīvnieki. Dažādas kaitīgas vielas nonāk augsnē un gruntsūdeņos no izmestajiem atkritumiem," uzsver LVM Ziemeļlatgales reģiona mežkopības vadītājs Viktors Reblis.

Ančupānu meža atpūtas vietā pie ugunskuriem kopā ar Cūkmenu un LVM pārstāvjiem skolēni izzināja jautājumus par meža apsaimniekošanu un to, cik lielu postu atkritumi rada apkārtējai videi, jo īpaši – mežam.

“Ja cilvēks jau no mazotnes pierod pie sakoptas vides, tad ir daudz lielāka iespējamība, ka arī turpmāk viņš rūpēsies par to. Nemēslo mežā, par cūku pārvērtīsies,” atgādina tīru mežu aizstāvis Cūkmens.

Lasīt vairāk: