25 • 04 • 2019

Vērienīgi meža sakopšanas darbi Latvijas valsts mežos

lvm liela talka

Jau divpadsmit gadus Latvijas iedzīvotāji tiek mudināti domāt un rūpēties par apkārtējo vidi, piedaloties vērienīgā sakopšanas pasākumā visā Latvijā – Lielā talka, kuru AS “Latvijas valsts meži” (LVM) organizē kopā ar domu biedriem. Šogad sadarbībā ar pašvaldībām tiek rīkoti meža sakopšanas pasākumi visos LVM reģionos.

Lielās talkas ietvaros virkne pasākumu rit jau pilnā sparā. Piemēram, LVM Ziemeļlatgales reģionā 25. aprīlī sadarbībā ar Meža dienesta un pašvaldības pārstāvjiem tika organizēta talka tūristu iecienītajā Smeceres sila apkārtnē. Lazdonas skolas skolēni ar skolotājiem šajā meža teritorijā savāca vairāk nekā divus kubikmetrus atkritumu, kas piepildīja divas kravas mašīnas.

talka 2

“Ilggadējā sadarbība ar Lazdonas skolas audzēkņiem ir nesusi pozitīvu rezultātu, proti, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, sadzīves atkritumu daudzums ir mazinājies teju uz pusi. Sabiedrība kļūst izglītotāka, jo īpaši jaunā paaudze. Tieši bērni māca saviem vecākiem izturēties ar cieņu un nemēslot mežā. Skolēni arī paši nāca klajā ar ideju šajā meža iecirknī izvietot informatīvu plakātu, aicinot nemēslot mežā,” stāsta LVM Ziemeļlatgales reģiona Madonas iecirkņa mežkopis Vilnis Otvars. Pēc labi padarīta darba svaigā gaisā, cienastu čaklajiem talkotājiem sarūpēja Praulienas mednieku kolektīvs, Lita un Arnis Auziņi, par ko organizatori un talkotāji izsaka pateicību.

Savukārt, LVM Austrumvidzemes reģionā 27. aprīlī sadarbībā ar Smiltenes domi plānots veikt Smiltenes velotakas uzturēšanas darbus: organizēt kritušo koku novākšanu, veikt koka tiltiņa remontu un citus darbus, kas padarīs tīkamāku atpūtu dabā visiem velo un aktīvas atpūtas cienītājiem.

Plānota virkne arī citu meža, parku un LVM atpūtas vietu labiekārtošanas un sakopšanas darbu visos astoņos LVM reģionos.  

aknistes vsk. 7 web

Tā kā meža sakopšanas darbi tiek organizēti gada garumā, LVM aicina interesentus pietiekties izglītojošajiem LVM Atvērto Meža dienu pasākumiem. To dalībniekiem ir iespēja ne vien piedalīties apkārtnes sakopšanas talkās, bet arī uzdot sev interesējošus jautājumus par mežu un meža apsaimniekošanas procesiem klātesošajiem LVM ekspertiem.

img 9994 4305 640 480 80

Lai palīdzētu iepazīt mežu un tajā notiekošos procesus, LVM ieviesusi jaunu tradīciju – “Latvijas Meža dienas”, kas šogad jau otro reizi notiks LVM dabas parkā Tērvetē. Divu dienu laikā, vienuviet pulcējot meža nozares pārstāvjus, skolēnus un pieaugušos, 80 izziņas pieturas aicinās iepazīt meža ceļu no sēklas līdz gatavam produktam, skatīt meža tehniku darbībā un gūt priekšstatu par meža nozares pārstāvju ikdienu.

Gatavojoties pasākumam, jau 13. aprīlī, Lielās talkas ietvaros, LVM dabas parkā Tērvetē notika šķeldas līdzināšanas darbi plānotajās pasākuma norises zonās, piedaloties Tērvetes novads iedzīvotājiem. Gan liels, gan mazs pielika savu roku, lai sakārtotu daļu no pasākuma norises laukumiem.

Arī Daudzi tērvetnieki atzīst, ka gandrīz ik gadu ir Lielās talkas dalībnieki, jo sakārtota vide sniedz gandarījumu par paveikto darbu. LVM dabas parka Tērvetē rūķi atzīst, ka atkritumi mežā, Tērvetes silā, pļavās un upītes krastos ik gadu kļūst mazāk, tātad parka viesi kļūst izglītotāki un atbildīgāki!

images lvm dsc 0794 jpg 1502794975 fit 1024 768 copy

Pienākot rudenim, Latvijas 6. klašu skolēni aicināti piedalīties aizraujošā un izzinošā piedzīvojumā – LVM Meža ekspedīcijā. Tās laikā jaunieši labāk izprot, kā skolā iegūtās zināšanas izmantojamas ikdienas dzīvē, apzinās cilvēka ietekmi uz meža ekosistēmu, kā arī, praktiski darbojas, veidojot izpratni par mežu saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Aptuveni 2 km garajā maršrutā vairākās pieturās klasi sagaida vadītājs, kurš dod praktiskus un radošus uzdevumus, kas jāpilda individuāli vai grupās, tādā veidā iesaistot ikvienu. Pēc paveiktajiem uzdevumiem finiša taisnē bērnus sagaida pikniks labiekārtotā atpūtas vietā ar ugunskuru, kurā kopīgi atpūsties un nosvinēt piedzīvojuma noslēgumu. Nākamā gada LVM Meža ekspedīcijām iespējams pieteikties līdz 10. maijam, aizpildot pieteikuma anketu mājaslapā www.lvm.lv/ekspedicija.

Lasīt vairāk: