11 • 03 • 2024

LVM Mežvidu kokaudzētavas ēkas iegūst 1. vietu nominācijā “Koka būve”

buvniecibas balva 2 1

Latvijā vērienīgākajā būvju konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2023”, ko organizē biedrība “Building Design and Construction Council”, noteikti izcilākie arhitektūras objekti un inženierbūves. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) jaunās Mežvidu kokaudzētavas stādu šķirošanas un apstrādes komplekss Madonas novadā saņēma 1. vietu nominācijā “Koka būve”, savukārt “Grand Prix” saņēma projekts “Ķekavas apvedceļš”, kura būvniecībā iesaistījās arī LVM.

Koksnes izmantošana ražošanas objektā

Mežvidu kokaudzētavas stādu šķirošanas un apstrādes komplekss nodots ekspluatācijā pērnā gada izskaņā. Jaunā kompleksa 8000 kvadrātmetru platībā atrodas ražošanas telpas, stādu saldētavas un kokaudzētavas administratīvās telpas, izbūvēta arī inventāra un tehnikas uzglabāšanas noliktava 500 kvadrātmetru platībā, inženiertīklu izbūve un īstenota teritorijas labiekārtošana 2,8 hektāru platībā.

default

LVM Nekustamo īpašumu pārvaldes būvniecības vadītājs Uģis Perševics stāsta par Mežvidu kokaudzētavas stādu šķirošanas un apstrādes kompleksā izmantotajiem inovatīvajiem risinājumiem un koksnes izmantošanas priekšrocībām industriālo ēku būvēs: “Koksnes izmantošana būvniecībā ir atbildīga un ilgtspējīga izvēle pret klimatu. Pateicoties izejmateriālu pieejamībai Latvijā un salīdzinoši vienkāršajiem montāžas darbiem, koks ir piemērots materiāls arī ražošanas un noliktavu objektu būvdarbos, ko apstiprina aizvadītā gada izskaņā ekspluatācijā nodotais Mežvidu kokaudzētavas jaunais komplekss. Tajā realizēti ilgtspējīgi risinājumi: izmantota koksne gan apdarē, gan nesošajās konstrukcijās. Kopējais izmantotais koksnes apjoms kokaudzētavas kompleksā sasniedz apmēram 600 kubikmetrus, garākās izbūvētās vienlaidus koka sijas sasniedz 30 metru garumu. Būvē izmantoti arī videi draudzīgi ēkas apsaimniekošanas risinājumi, kā piemēram, uz jumta izbūvēti saules paneļi elektrības ražošanai un saules kolektori siltā ūdens sildīšanai, bet apkurei ierīkots granulu katls. Tāpat no ēkas jumta tiks savākts nokrišņu ūdens, kas tiks izmantots kokaudzētavā esošo stādu laistīšanai.”

"LVM Zemes dzīles" minerālo materiālu izmantošana būvdarbos

Konkursam “Latvijas Būvniecības Gada balva” šogad tika iesniegti 145 pieteikumi, no kuriem 10 nominācijās tika sveikti pirmo trīs vietu ieguvēji, savukārt trim objektiem piešķirts “Grand Prix”, arī pirmajam publiskās un privātās partnerības objektam – Ķekavas apvedceļam. “LVM Zemes dzīles” ir viens no nozīmīgākajiem resursu piegādātājiem projekta īstenošanai. Turklāt šim mērķim tika nodota valsts meža zeme Satiksmes ministrijai 11,9 hektāru platībā. 

20220513 162637

“LVM Zemes dzīles” pārdošanas izpilddirektore Karīna Āboliņa-Zalpētere skaidro: “Ķekavas apvedceļa vajadzībām minerālie materiāli ir iegūti četrās “LVM Zemes dzīles” ieguves vietās – “Riekstu mežs”, “Ezeri-2” un “Gediņi-Zvirgzdes mežniecība 1979/1986 –, nodrošinot 726 tūkstošus kubikmetru minerālos materiālus. Noslēdzoties minerālo materiālu ieguves procesam, pilnībā rekultivēta viena ieguves vieta, tuvu rekultivācijas noslēgumam ir arī otrs karjers, savukārt trešajā karjerā, no kura tika iegūti minerālie materiāli, veikti rekultivācijas darbi aptuveni 50% no teritorijas. “LVM Zemes dzīles” nodrošina atbildīgu un ilgtspējīgu dabas resursu apsaimniekošanu visā zemes apsaimniekošanas ciklā – no izpētes līdz katra karjera dzīves cikla noslēgumam, kad ieguves vieta tiek rekultivēta, sagatavojot to nākamajam saimniekošanas mērķim, visbiežāk, jauna meža ieaudzēšanai.”

070324 169 of 289

“Latvijas Būvniecības Gada balva 2023” ir Latvijā vērienīgākais būvju konkurss, kurā tiek izcelti gan izcili arhitektūras objekti, gan inženierbūves, kā arī objektu īstenošanas komandas.

Konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva” LVM klientu centri un būves arī iepriekš ir saņēmuši godalgas, piemēram, LVM Zemgales reģiona klientu centra ēka Jelgavā pērn saņēma 2. vietu nominācijā “Ilgtspējīgākā publiskā ēka 2023” Baltijā un “Koka būve 2021”, bet LVM Ziemeļkurzemes klientu centrs Dundagā saņēma godalgu “Gada labākā būve Latvijā 2016”. Ēkas izceļas ar videi draudzīgu un inovatīvu risinājumu pielietošanu.

Lasīt vairāk: