20 • 04 • 2023

Latvijas valsts mežus šogad atjaunos 18,3 tūkstošu hektāru platībā

meza stads

Iestājoties pavasarim un labvēlīgiem laika apstākļiem, visā Latvijas teritorijā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veic meža stādīšanas un sēšanas darbus. Kopumā šogad mežu plānots atjaunot un ieaudzēt 18,3 tūkstošos hektāru.

No kopējās darbu platības 0,7 tūkstoši hektāru tiks atjaunoti sējot, 1,3 tūkstoši hektāru – mašinizēti stādot, 11,4 tūkstoši hektāru – stādot ar rokas darba rīkiem, bet ap 4,9 tūkstošiem hektāru tiks atstāti atjaunoties dabiski.

Lai paveiktu plānotos meža sēšanas un stādīšanas apjomus, šogad būs vajadzīgi 147,05 kg priežu sēklu, 16,3 miljoni priežu stādu, 8,1 miljons egļu stādu, 3,1 miljons bērza stādu un 0,63 miljoni melnalkšņa stādu.

“Ne mazāk svarīgs darbs ir atjaunoto meža platību papildināšana vietās, kur iepriekšējos gados daļa stādīto koku nav sekmīgi ieaugušies vai, iespējams, ir dzīvnieku bojāti. Koku papildināšanu veic tukšajās vietās starp esošajiem kokiem, lai jaunaudzē augošo koku skaits atbilstu minimāli nepieciešamajam koku skaitam. Šogad plānots papildināt 1,76 ha atjaunoto meža platību,” skaidro LVM mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs.

2.meza stadisana

Vietas, kur jāiestāda jaunie kociņi, ir ar dažādiem attālumiem no piebraucamā ceļa. Ir vietas, kur darba nogabals robežojas ar ceļu vai arī caur to iet braucams ceļš. Bet ir darba nogabali, kuri atrodas vairāku simtu metru no ceļa, šādos gadījumos stādāmais materiāls jānes ar rokām vai arī jāmeklē alternatīvas iespējas. Daļa no darba veicējiem izmanto pieejamos tehniskos risinājumus un stādāmo materiālu ieved līdz darba nogabalam ar motorizētu tehniku – kvadraciklu. Šāds risinājums atvieglo stādītāju ikdienu un stādu piegādē tiek nodarbināts tikai viens cilvēks.

Darba ražīgums ir mainīgs – tas ir atkarīgs no stādāmās koku sugas, augsnes sagatavošanas veida un augšanas apstākļu tipa, bet vidēji viens cilvēks 8 darba stundās apstāda 0,5 hektārus.

Lasīt vairāk: