05 • 10 • 2021

Aktīvi norit jauno kociņu aizsardzības darbi pret briežu dzimtas dzīvnieku bojājumiem

jauanudzu aizsardziba

Lai mazinātu briežu dzimtas dzīvnieku postījumus jaunajiem kociņiem ziemas periodā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veic jaunaudžu aizsardzības pasākumus. Rudens šiem darbiem ir piemērotākais laiks, jo mežā iestādītajiem kociņiem ir beigusies aktīvā augšana. Šogad jaunaudžu aizsardzības darbi plānoti 25 000 hektāru platībā.

Jaunaudžu aizsardzība pret dzīvnieku bojājumiem jo īpaši svarīga ir ziemas laikā, kad dzīvniekiem vairs nav tik plašas barības vielu ieguves iespējas, un aļņi, staltbrieži un stirnas nokož jauno kociņu galotnes vai noplēš stumbra mizu, negatīvi ietekmējot kociņa turpmāko augšanu. 

“Jaunaudžu aizsardzības veicam, pielietojot gan Latvijā reģistrētos augu aizsardzības līdzekļus jeb repelentus, gan mehāniskos aizsarglīdzekļus. Repelenti ir ar dzīvniekiem nepatīkamu aromātu vai garšu, tāpēc ar aizsardzības līdzekli apklātus kociņus dzīvnieki nevēlas ēst. Savukārt mehāniskie aizsarglīdzekļi traucē dzīvniekiem piekļūt interesējošai koka daļai vai pašai mežaudzei. Atkarībā no jauno kociņu augstuma un koku skaita nogabalā, tiek noteikta pieeja aizsardzības paņēmienam,” skaidro LVM meža aizsardzības un ugunsdzēsības vadītājs Edijs Leišavnieks.

Kociņiem, kuru augstums ir līdz 1,5 m, primāri nepieciešams aizsargāt centrālā dzinuma pumpuru, lai koks nākamajā gadā var sekmīgi turpināt augšanu. Tiklīdz jaunā koka galotne tiek nokosta, tas var nokalt un iznīkt. Šāda augstuma kociņiem parasti pielieto dažāda veida repelentus, kā “Cervacol Extra”, “Wam Extra”, “Plantskydd” vai “Trico”.

replienti

Savukārt kociņiem, kuri pārsniedz 1,5 m augstumu, svarīgi aizsargāt stumbru – tā kā uz tā vairs nav skuju, briežu dzimtas dzīvniekiem arvien vairāk interesē tieši koka miza un sānu dzinumi, nevis centrālais pumpurs. Šādam aizsardzības veidam vispiemērotākie repelenti ir tie, kurus uzpūš uz stumbra (“Plantskydd” vai “Trico”) vai uzsmērē uz stumbra (“Wobra”). Tāpat šo kociņu aizsardzībai pielieto mehāniskos aizsardzības līdzekļus, kā stumbru aizsargspirāli.

aizsargspirale

Augu aizsardzības līdzekļu uzklāšanai piemērotākais ir laiks,  kad āra temperatūra ir krietni virs 0o pēc Celsija un aizsargājamie kociņi ir sausi – šādos apstākļos pielietotie līdzekļi pēc uzklāšanas paspēj nožūt un pilda savu funkciju visas ziemas garumā. Obligāti jāņem vērā, ka pēc līdzekļa uzklāšanas lietus nevar līt vismaz divas stundas, lai uzklātais aizsarglīdzeklis var pilnvērtīgi nožūt. Ja uzklātais līdzeklis nenožūst un notek, tas nenodrošina kvalitatīvu aizsardzību.

Izmantojot augu aizsardzības līdzekļus, jāņem vērā konkrētā līdzekļa etiķetē minētie norādījumi, kā arī jaunaudžu aizsardzības pasākumi, izmantojot augu aizsardzības līdzekļus, jāveic regulāri vairākus gadus pēc kārtas, tādējādi pasargājot jaunos kociņus no iespējamiem briežu dzimtas dzīvnieku bojājumiem.

Lasīt vairāk: