03 • 05 • 2021

LVM kokaudzētavās realizēti jau 31,6 miljoni meža stādu

stadi maza

AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās rit pavasarim raksturīga rosība - šobrīd realizētas jau divas trešdaļas no pirmajā pusgadā paredzētā meža stādu apjoma – 31,6 miljoni. Lielākā daļa meža stādu – 18,3 miljoni – novirzīti stādīšanai Latvijas valsts mežos, bet 13,2 miljoni stādu realizēti citiem pircējiem.

Pavasaris “LVM Sēklas un stādi” ir ne tikai izaudzēto stādu realizācijas laiks. Vienlaikus jāveic visi nepieciešamie darbi, lai izaudzētu jau nākamo ražu – sējas darbi siltumnīcās sākās 8. martā, pašlaik sējumi jau sadīguši, un kasetes ar jaunajiem stādiem drīzumā tiks pārvietotas uz īpašiem pieaudzēšanas āra poligoniem

Intensīvi darbi rit arī marta nogalē atklātajā jaunajā Mežvidu kokaudzētavā. Tur vienā no trim ekspluatācijā nodotajām siltumnīcām uzstādīta kasešu pildīšanas un sēšanas līnija. Šobrīd apsētas ir jau divas 25x100 m plašas siltumnīcas, un sēšana turpinās arī trešajā siltumnīcā. Kopumā šobrīd sasētas vairāk nekā 2,5 miljoni šūnu, un pirmie sējumi jau dīgst. Kokaudzētavas darbinieki ar nepacietību gaida, kad būvdarbi tiks pabeigti arī ceturtajā un piektajā siltumnīcā. Lai arī ar būvniekiem noslēgtajā līgumā darbu noslēgums plānots jūnijā, to veicējs, SIA “Termolat”, ir iecerējis siltumnīcas sagatavot sēšanai jau maijā.

Šajā sezonā kopumā plānots iesēt 85 miljonus stādvietu un realizēt 55 miljonus stādu. Ar katru nākamo gadu stādu realizācijas apjomu plānots palielināt - 2022. gadā plānots realizēt 61 miljonu stādu, bet 2023. gadā - 67 miljonus stādu.

Lasīt vairāk: