26 • 01 • 2021

Paveiktais 2020: Latvijas valsts mežos iestādīti vairāk nekā 28 miljoni koku

jaunaudze copy

2020. gadā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) stādot atjaunojusi valsts mežus 10,7 tūkstošu hektāru platībā, iestādot 28,5 miljonus jaunu koku jeb gandrīz 16 kokus uz katru Latvijas iedzīvotāju. Kopumā pērn valsts meži atjaunoti 16,1 tūkstošu hektāru platībā. Lai nodrošinātu labvēlīgus apstākļus augstvērtīga un veselīga meža augšanai, tiek veikti dažādi meža kopšanas darbi.

LVM apsaimniekotajā teritorijā pērn ir izkoptas jaunaudzes 62 tūkstošu hektāru platībā, t.sk. agrotehniskā kopšana jeb lakstaugu un puskrūmu novākšana ap mērķa sugas kokiem veikta 30,7 tūkstošu hektāru platībā un jaunaudžu kopšana 31.3 tūkstošos hektāru.

Ar katru gadu pieaug arī pārnadžu nodarīto bojājumu apjomi jaunaudzēm, tāpēc LVM veic jauno kociņu aizsardzības pasākumus. Pērn jauno kociņu pumpuru aizsardzība atjaunotajās platībās veikta 18 tūkstošos hektāru, bet jaunaudžu stumbru aizsardzība – 4,4 tūkstošos hektāru.

infogramma 20 gados horizontals

 

Kopš LVM dibināšanas apritējis 21 gads, šo gadu laikā īstenota ilgtspējīga mežu apsaimniekošana 1,63 miljonu hektāros valsts mežu zemes, no kuras 1,41 miljons hektāru ir mežs. Šajā laikā veikta meža atjaunošana 242 tūkstošu hektāru platībā.

LVM saimniecisko darbību veic, ik gadu kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē.

 

Lasīt vairāk: