20 • 10 • 2020

Rudens – jauno kociņu aizsardzības laiks

cervecol

Lai mazinātu briežu dzimtas dzīvnieku – aļņu, briežu, stirnu – postījumus jaunajiem kociņiem, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veic jaunaudžu aizsardzības pasākumus. Rudens ir piemērotākais laiks aizsardzības pasākumu īstenošanai, jo ir apstājusies jauno kociņu aktīvā augšana. Šogad LVM plāno veikt jaunaudžu aizsardzību vairāk nekā 22 000 ha apjomā.

“Kad priede pavasarī ir iestādīta, rudenī jau domājam par kociņa aizsargāšanu no meža dzīvniekiem. Jaunaudžu aizsargāšanai izmantojam gan augu aizsardzības līdzekļus jeb repelentus, kas dzīvniekiem mazina vēlmi izvēlēties attiecīgo jaunaudzi par barības iegūšanas vietu dēļ nepatīkamā aromāta vai garšas, gan dažādus mehāniskus aizsarglīdzekļus, kas galvenokārt kalpo kā šķērslis, lai dzīvnieks netiktu pie aizsargātās kociņa daļas,” skaidro LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

 mg 5429 copy

Jaunaudžu aizsardzība pret dzīvnieku bojājumiem jo īpaši aktuāla ir ziemas sezonā, kad dzīvniekiem vairs nav tik plašas barības vielu iespējas, nav pieejami sulīgie dzinumi un lapiņas. Turklāt skujas ziemas sezonā sniedz dzīvniekiem nepieciešamās barības vielas.

Atkarībā no jaunaudzes vidējā augstuma, tajā esošo kociņu skaita un izvietojuma, LVM apsaimniekotajā teritorijā ir noteikti aizsardzības plānošanas nosacījumi.

Kociņiem, kuru augstums nepārsniedz 1–1,5 metrus, vispirms nepieciešams aizsargāt centrālā dzinuma pumpuru, jo, tiklīdz jaunā koka galotne tiks nokosta, tas var nonīkt. Šāda augstuma kociņus no briežu dzimtas dzīvnieku postījumiem iespējams aizsargāt ar tādiem repelentiem kā “Cervacol Extra” un “Wam Extra”, kuru pamatā ir smilts un līmes maisījums un kurus uz koka galotnes uzklāj ar roku, vai arī “Plantskydd” un “Trico”, kurus uz kociņa uzklāj, izmantojot rokas smidzinātāju. Egļu audzes var arī pasargāt ar īpašiem aizsargklipšiem, kurus nākamajā gadā var izmantot atkārtoti.

2 copy

Savukārt, kociņiem, kuru augstums pārsniedz 1–1,5 metru augstumu un to augstums vienā platībā atšķiras, lai nodrošinātu vienmērīgu aizsardzību, nepieciešams aizsargāt gan centrālā dzinuma pumpuru, gan arī garāko koku stumbrus, jo uz tiem vairs nav skuju, tāpēc briežu dzimtas dzīvniekiem arvien vairāk interesē tieši koka miza un sānu dzinumi, nevis centrālais pumpurs. Šādam aizsardzības veidam vispiemērotākie repelenti ir tie, kurus uz kociņa uzklāj, izmantojot rokas smidzinātājus.

3

Piemērotākais laiks repelentu uzklāšanai ir dienas, kad gaisa temperatūra ir virs 0oC un aizsargājamie kociņi ir sausi. Šādos apstākļos pielietotie līdzekļi pēc uzklāšanas pagūs nožūt un pildīs savu funkciju visas ziemas garumā. Būtiski ir plānot līdzekļa uzklāšanu laikā, kad nokrišņi nav paredzēti vismaz divas stundas pēc darbiem, pretējā gadījumā aizsarglīdzeklis var nenožūt un notecēt, nenodrošinot kvalitatīvu aizsardzību.

priedes

LVM jaunaudzēs, kuru vidējais augstums pārsniedz 2 metrus, aizsargā mērķa jeb nākotnes kokus, uzliekot tiem koku stumbru aizsargspirāles vai lietojot repelentu “Trico”, to izsmidzinot uz stumbra starp zaru mieturiem. Nākotnes koku aizsardzībai pielieto arī repelentu “Wobra”, kura uzklāšanai uz stumbra nepieciešama ota. Repelens ir pastas veida un tā pamatā ir kvarca smilšu un līmes maisījums, kurš, sacietējot, veido aizsargpārklājumu stumbram. Repelents var nodrošināt aizsardzību pret mizas bojājumiem vairākus gadus.

aizsardziba copy

Jaunaudžu aizsardzības pasākumi, izmantojot augu aizsardzības līdzekļus, jāveic regulāri vairākus gadus pēc kārtas, tādējādi pasargājot jaunos kociņus no iespējamiem briežu dzimtas dzīvnieku bojājumiem.

Lasīt vairāk: