03 • 09 • 2020

Augsnes gatavošanas darbi rit pilnā sparā

augsnes gatavosana komatsu

Lai īstenotu nākamgad plānoto mežu atjaunošanu 10 500 hektāru platībā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pašreiz jau sagatavojusi augsni vairāk nekā 3000 hektāros.

“Augsnes jeb stādvietu sagatavošanai cirsmās ir būtiska nozīme sekmīgā meža atjaunošanā, stādot jaunos kokus. Vislabāk to veikt iepriekšējā gada vasaras nogalē vai rudenī, un pirms koku stādīšanas pavasarī. Šogad meža augsnes gatavošanas sektorā vērojami vairāki pozitīvi jaunumi. Ir pieaudzis pakalpojuma sniedzēju loks, kā arī ir papildināts un atjaunināts meža tehnikas parks. Latvijā ir iegādāti divi jauni John Deere skideri, kā arī vairāki  Bracke zīmola un viens UOT augsnes gatavošanas agregāts. Jāatzīmē, ka bez skideriem, ko izmanto koku treilēšanai vai pievešanai, vairākus jaunos augsnes gatavošanas agregātus darbinās jau mežistrādē sevi pierādījušās John Deere, Ponnse un Komatsu zīmolu meža mašīnas,” skaidro LVM Mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

augsnes gatavosana2

LVM apsaimniekotajā teritorijā augsnes gatavošanu līdz šim veica septiņi pakalpojumu sniedzēji, bet jaunās pārmaiņas veicinājušas trīs jaunu sadarbības partneru iesaisti ar  salīdzinoši jauniem tehnikas komplektiem. “Tas vieš cerības, ka darbs šajā sezonā noritēs daudz raitāk ” teic Edmunds Linde.

LVM kopš dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vairāk nekā vienu miljardu eiro. Uzņēmums saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos koksnes daudzums pieaug par 12 miljoniem kubikmetru.

Lasīt vairāk: