13 • 07 • 2020

LVM padome apstiprina 14,4 miljonu eiro investīcijas jaunas kokaudzētavas būvniecībai

priede siltumnica

Būtiski pieaugot pieprasījumam pēc Latvijā audzētiem meža koku stādiem, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) padome 2020. gada 1. jūlijā apstiprināja investīciju projektu jaunas, modernas kokaudzētavas “Mežvidi” ierīkošanai netālu no Jaunkalsnavas. Investīciju projekta ietvaros LVM palielinās izaudzēto koku stādu daudzumu par 21% jeb 11,9 miljoniem, 2024. gadā sasniedzot 68,2 miljonus stādu gadā. Kopējās projekta investīcijas sastāda 14,4 miljonus eiro.

“Latvijā un uzņēmuma eksporta tirgos ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc augstvērtīgiem, selekcionētiem meža stādiem, kas būtiski uzlabo nākotnes mežu vērtību un kvalitāti. Meža īpašnieki gan Latvijā, gan ārvalstīs novērtē ne tikai LVM kokaudzētavās izaudzēto stādu izturību un dzīvotspēju, bet Latvijas meža zinātnieku izveidoto mūsu vietējo koku sugu augsto ģenētisko potenciālu. Meža koku stādi ir arī uzņēmuma eksportprece ar augstu pievienoto vērtību. Ievērojot stabili augošo pieprasījumu pēc uzņēmumā audzētajiem meža koku stādiem, LVM padome apstiprinājusi investīciju komitejas piedāvājumu izveidot jaunu, mūsdienīgu un uz inovācijām un izcilām tehnoloģijām bāzētu kokaudzētavu. Un jau pēc četriem gadiem, kokaudzētavai sasniedzot savu maksimālo jaudu, klientiem tiks piedāvāti teju 70 miljoni augstvērtīgu selekcionētu stādu. Vienlaikus kokaudzētava nodrošinās vairāk nekā 50 jaunu un stabilu darbavietu vietējiem iedzīvotājiem,” skaidro LVM padomes loceklis Elmārs Švēde.

2019. gadā realizēts līdz šim uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē lielākais meža koku stādu apjoms – 56,3 miljoni. Aptuveni puse stādu izmantoti valsts mežu atjaunošanai savukārt atlikušie – pārdoti ārējiem pircējiem: 15,9 miljoni Latvijas privāto mežu īpašniekiem, bet 13,9 miljoni – eksportēti. Realizēto stādu apjoms pieaudzis, pateicoties iepriekšējo gadu investīcijām stādu ražošanā.

LVM stādi veiksmīgi konkurē ar Somijas, Zviedrijas Polijas un Vācijas kokaudzētavu produkciju. Vienlaikus arī Latvijas privāto īpašnieku mežos ir būtiski audzis pieprasījums pēc kvalitatīviem stādiem.

ai7 12

2020. gadā plānots uzsākt siltumnīcu, poligonu, ceļu un ūdens pievades sistēmas būvniecību. Pašlaik LVM kokaudzētavu kopējā platība ir gandrīz 435 hektāri, tai skaitā 12,3 hektārus aizņem audzēšanas poligoni un 5,5 hektārus siltumnīcas. Savukārt 3,5 hektāri no kopējās siltumnīcu platības ir ar sezonālo apkuri.

Papildu informācija:

LVM Komunikācijas daļas vadītājs

Tomass Kotovičs

Tālr. 29408866

E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

 Lasīt vairāk: