17 • 03 • 2020

Pēdējo gadu stiprākā vētra nesaudzē mežaudzes Latvijas dienvidu daļā

dk vejgaze

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijā plosījās stiprs vējš, kas vietām sasniedza pat vētras spēku. Saskaņā ar AS “Latvijas valsts meži” (LVM) rīcībā esošo operatīvo informāciju, vētrā gāztās un lauztās koksnes kopējais apjoms sasniedz aptuveni 30 tūkstošus kubikmetru. Lielākie vētras radītie postījumi – Latvijas dienvidu daļā.

Meteoroloģiskais dienests ziņo, ka no 12. līdz 13. martam Latvijas teritoriju šķērsoja pēdējo gadu stiprākā vētra. Spēcīgās dienvidrietumu, rietumu vēja brāzmas pastiprinājās līdz 25 m/s, līča piekrastē brāzmas sasniedza 25-30 m/s, bet jūras piekrastē pat 33-34 m/s jeb sarkanā (augstākā) līmeņa brīdinājuma kritērijus.

Spēcīgās vētras rezultātā LVM Dienvidkurzemes un Dienvidlatgales mežsaimniecībās gāztās un lauztās koksnes apjoms sasniedz apmēram 16 tūkstošus kubikmetru. Pārsvarā gāztas egļu audzes, daži koki mežmalās un ekoloģiskie koki jaunaudzēs. Lielāki postījumi konstatēti Sēlijā – Ābeļu iecirknī, kur ir arī vienlaidus gāzumi.

Pašlaik LVM darbinieki strādā pie postījumu seku likvidēšanas un meža ceļu atbrīvošanas. Līdz ar pavasari, kad paaugstinās gaisa temperatūra, pieaug arī meža kaitēkļu izplatīšanās un savairošanās risks, jo īpaši vētrā cietušajās mežaudzēs. Lai mazinātu iespējamos bojājumus, LVM šobrīd organizē bojātās koksnes izvešanu no meža iespējami īsos termiņos.

 Lasīt vēl: