21 • 08 • 2019

Latgales pusē atrod bīstamas vēstures liecības

ladins

Daugavpils novadā starp Sventes ezeru un Lietuvas robežu AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbinieks mežā atrada aptuveni 20 kilogramus smagu lādiņu. Par bīstamo atradumu tika ziņots policijai un sapieriem. Jau apskatot fotogrāfiju, sapieri konstatēja, ka lādiņš varētu būt nestabils un tā neitralizēšana jāveic uz vietas, mežā. 

“Visticamāk, lādiņu izraka “melnie arheologi” un turpat mežā to arī pameta, radot draudus citiem meža apmeklētājiem un iemītniekiem. Ja līdzīgi priekšmeti tiek atrasti, aicinām būt atbildīgiem un tos neaiztikt, bet gan nekavējoties ziņot atbildīgajiem dienestiem,” skaidro LVM Dienvidlatgales reģiona plānošanas vadītājs Artis Liepiņš.

Pēckara munīcija Latvijā nav retums, it īpaši zonās, kur norisinājušās kaujas vai veidoti ierakumi un atbalsta pozīcijas. Arī Viesītes novadā, mežā pie Piksteres ezera, “melnie arheologi” šovasar veikuši nesaskaņotus izrakumus un uzgājuši Pirmā pasaules kara ierakumu vietas.

viesite

Apslēptās mantas meklēšana valsts mežos ir aizliegta, izņemot arheoloģiskos pētījumus, kas notiek ar Valsts Kultūras mantojuma pārvaldes atļauju. Kritušo karavīru meklēšana atļauta tikai ar Brāļu kapu komitejas, pašvaldības un LVM kopīgi apstiprinātām atļaujām. Par atrastiem lādiņiem ir jāinformē Valsts policija, kura piesaista Zemessardzes Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotu.

Lasīt vairāk: