15 • 08 • 2019

Noslēdzies LVM organizētais putnu monitorings

titul copy

Ir noslēdzies AS “Latvijas valsts meži” (LVM) organizētais septiņu sugu putnu monitorings, kas tiek veikts katru gadu ar mērķi novērtēt šo sugu populāciju dinamiku un mežsaimnieciskās darbības ietekmi. LVM sadarbībā ar partneriem veic medņu, melno stārķu, klinšu ērgļu, jūras ērgļu, zivjērgļu, mazo ērgļu un vistu vanagu ligzdojošo pāru skaita un ligzdošanas sekmju izpēti.

“Mazajiem ērgļiem un melnajiem stārķiem šis gads nav bijis labvēlīgs – pļavās ir maz peļveidīgo grauzēju, sausuma ietekmē ir maz varžu, daudzi strauti ir izžuvuši, līdz ar to mazo ērgļu un melno stārķu ligzdošanas sekmes ir zemākas par vidējām. Savukārt, klinšu ērgļiem gads ir bijis labvēlīgs – ziemeļaustrumu Latvijas ligzdās izauga pieci jaunie ērgļi,” par monitoringa rezultātiem teic LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis. 

Lai gan vēl ir vasara, jau manāmi pirmie atvasaras un rudens vēstneši. Zied virši, baltie stārķi pulcējas baros, uz siena ruļļiem sauc un prasa barību no ligzdām nesen izlidojušie mazie ērgļi, augusta beigās tie dosies uz ziemošanas vietām Āfrikā. Arī dzērvju klaigas nokultajos labības laukos, zvirbuļapogu svilpošana un jauno vilku gaudošana vakara un rīta krēslā liecina par vasaras atkāpšanos.

LVM videonovērošanas ligzdā klinšu ērgļu pāris jau gatavojas nākošajai ligzdošanas sezonai – ērgļi papildina ligzdu ar zariem, pārcilā izkritušās spalvas un pūkas, guļ ligzdā vai sēž uz blakus esošā zara un vēro plašo purvu.

LVM vides izglītības un izpētes projekta “Putni un zvēri purvā” ietvaros ikvienam interesentam ir iespējams tiešsaistē vērot pārmaiņas dabā un sekot līdzi putnu un zvēru aktivitātēm vienā no Latvijas ziemeļaustrumu reģiona purviem. Šis ir jau trešais gads, kad ikviens interesents un dabas draugs ar tiešraides kameru starpniecību var sekot līdzi aizraujošiem notikumiem klinšu ērgļu ligzdā, kā arī vērot purva ainavu dažādos gadalaikos. 

 Lasīt vairāk: