20 • 03 • 2019

LVM kokaudzētavās uzsākta meža stādu sēšana

sesana mazsili

Kamēr ziema vēl negribīgi atkāpjas, lielākajās AS “Latvijas valsts meži” (LVM) kokaudzētavās sākušies pavasara darbi. Modernajā LVM Mazsilu, Podiņu un Strenču kokaudzētavā jau no marta sākuma rit aktīva meža stādu sēšana.

“Tik savlaicīgi šos darbus iespējams sākt tāpēc, ka kokaudzētavās ir uzbūvētas siltumnīcas, kas aprīkotas ar apkuri. Lai siltumnīcas izmantotu iespējami efektīvāk, sēšana plānota trijās kārtās jeb apritēs. Sēšana ar augstas precizitātes sējamo mašīnu tiek veikta īpaša dizaina kasetēs, kas pildītas ar speciāli sagatavotu substrātu,” skaidro “LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns.

Kopējais sēšanas apjoms LVM Mazsilu kokaudzētavā paredzēts 30 miljonu, LVM Strenču kokaudzētavā – 24 miljonu un LVM Podiņu kokaudzētavā – 18 miljonu iesēto šūnu. Vienā no Mazsilu 25x100 metru lielajā siltumnīcā izvieto ap 2 miljoniem sasēto šūnu. Kā pirmie tiek sēti sējeņi egļu stādiem ar uzlabotu sakņu sistēmu izaudzēšanai.

Vēlāk, kad sējumi būs sadīguši un nedaudz paaugušies, kasetes ar jaunajiem stādiem tiks pārvietotas uz īpašiem pieaudzēšanas āra poligoniem, bet siltumnīca atkal tiks piepildīta jau ar nākamās aprites sējumiem.

“Sēšanai tiek izmantotas kvalitatīvas sēklas ar augstu ģenētisko potenciālu, kas tiek iegūtas īpašās sēklu ieguves plantācijās. Izmantojot šādas sēklas, ir iespējams kāpināt meža produktivitāti līdz pat 20%,” skaidro Guntis Grandāns.

“LVM Sēklas un stādi” kokaudzētavās 2018. gadā kopumā tika realizēti 52,3 miljoni stādu. No tiem 27,4 miljoni bija ietvarstādi, 21,8 miljoni – stādi ar uzlabotu sakņu sistēmu un tikai 3,1 miljoni – kādreiz tradicionālie kailsakņu stādi. Arī  2019. gada kopējais realizēto stādu apjoms plānots 52 miljonu stādu apjomā.

 Lasīt vairāk: