17 • 08 • 2017

Aicinām 6. klases Latvijas valsts mežu ekspedīcijās septembrī

images lvm DSC 0750 copy jpg 1502794057 fit 1024 768

Visām Latvijas skolu 6. klasēm radusies veselīga iespēja apgūt dabaszinības mežā kopīga piedzīvojuma veidā - Latvijas valsts mežu ekspedīcijās! Jau septembrī pie Latvijas lielākajām pilsētām skolēniem būs iespēja savām acīm redzēt un rokām, kājām izmēģināt, ko nozīmē meža kopšana un kāda ir tās loma mūsu ikdienā. Meža ekspedīcijas organizē AS "Latvijas valsts meži" (LVM) kopā ar LU Starpnozaru izglītības inovāciju centru un AS "Latvijas Finieris" ar mērķi vairot skolēnu izpratni par mežu būtisko lomu Latvijā un pasaulē klimata pārmaiņu mazināšanā.

Pieteikties ekspedīcijām var no 21. - 28. augustam elektroniski vietnē www.lvm.lv/ekspedicija. Vairāk par pasākuma ideju stāsta LVM Skolu programmas vadītāja Līga Abizāre: "Pirms došanās uz mežu bērniem skolā ir jāapgūst viena mācību stunda par meža kopšanas ciklu, lai atbilstoši dabaszinību standartam skolēni meža ekspedīcijā saprastu, kā dabaszinībās iegūtās zināšanas ir izmantojamas ikdienas dzīvē.  Dabā bērniem būs jāveic dažādi praktiski un radoši uzdevumi, piemēram, jāizvēlas, kurus kokus zāģēt, kurus atstāt. Ceram, ka pasākuma rezultātā bērnos veidosies dziļāka izpratne par to, kā izaudzēt vēl dižākus mežus nākamajām paaudzēm."

images lvm DSC 0794 jpg 1502794975 fit 1024 768 copy

Pirmās meža ekspedīcijas Latvijas valsts mežos notika jau aizvadītajā mācību gadā, kad tika aprobēta pasākuma metodika, iesaistot vairāk nekā 3000 skolēnu. Dažādie meža ekspedīciju maršruti veidoti aptuveni divu kilometru garumā, un tajos ietvertas dažādas meža izziņas pieturas. Skolēni, dodoties no vienas pieturas uz otru, veic praktiskus uzdevumus mežā, papildinot savu zināšanu krājumu un izmēģinot uz savas ādas grāmatās lasīto vai skolotāju stāstīto. Ekspedīcijas vada AS "Latvijas Finieris" un LVM darbinieki, kuru ikdiena dažādos veidos ir saistīta ar mežu – plānotāji, mežkopji, meža infrastruktūras speciālisti, juristi, reģionu vadītāji un citi speciālisti. Kā atzīst paši darbinieki, tā ir lieliska iespēja vienkāršā veidā skolēniem atklāt sarežģītos mežā notiekošos procesus.

2017. GADA SEPTEMBRĪ EKSPEDĪCIJAS NOTIEK LIELĀKO PILSĒTU TUVUMĀ. PIETEIKŠANĀS MEŽA EKSPEDĪCIJĀM  ŠEIT. 

12. septembris Alūksne, Gulbene, Smiltene (Velēna)
13. septembris Rēzekne (Zabolotje)
14. septembris Daugavpils (Kalupe)
15. septembris Valmiera, Cēsis (Vijciems)
18. septembris Dobele, Jelgava (Tērvete)
19. septembris Madona, Jēkabpils, Pļaviņas (Kalsnava)
20. septembris Ventspils (Puze)
21. septembris Liepāja (Kalvene)
26. septembris Rīga (Tome)
27. septembris Rīga (Olaine)
28. septembris Rīga (Ropaži)

Pasākumu skaits ir ierobežots. Priekšroka tiks dota tiem dalībniekiem, kas būs pieteikušies pirmie. Pārējo mācību gadu Latvijas valsts mežu ekspedīcijās 6. klasēm būs iespēja doties uz trīs pastāvīgajiem LVM tūrisma objektiem, iepriekš individuāli saskaņojot ekspedīcijas laiku šo objektu informācijas centros:

Papildu informācija atrodama vietnē www.lvm.lv/ekspedicija.