22 • 12 • 2015

Ziemassvētku eglīte podiņā – brīnums arī nākotnē

IMG 273999

Īstās Ziemassvētku eglītes atrašana nav nemaz tik viegls uzdevums. Tas var izvērsties par īstu piedzīvojumu mežā, pavadot laiku ģimenes lokā un rotājot eglītes, piemēram, ar burkāniem un āboliem meža dzīvniekiem. Turklāt eglīte podiņā, kas augusi kādā no AS „Latvijas valsts meži” kokaudzētavām, priecēs vēl ilgi pēc tam, kad svētki būs beigušies. Tomēr nepieciešama vērība, lai tā ilgāk kuplotu un pavasarī būtu pārstādāma laukā.

Svētku laiks

Kad eglīte podiņā atvesta mājās, tā vispirms jāpatur vēsākā vietā pirms nest siltajā istabā, lai izbēgtu no krasām temperatūras maiņām. Savukārt istabas goda vietā eglīte jānovieto pēc iespējas vēsākā vietā – tālāk no radiatoriem vai krāsns.

Istabā par eglīti jārūpējas – jāraugās, lai eglītes sakņu kamols būtu mitrs un neizžūtu. Podu, ieteicams ielikt kādā bļodā (līdzīgi kā puķupodiem ir šķīvīši vai paliktņi) un liet ūdeni tik daudz, līdz traukā zem podiņa parādās ūdens.

Gaidot pavasari

Pēc svētkiem eglīti vēlams iznest laukā, tikai jāraugās to novietot ēnainā vietā, lai to neapdedzinātu ziemas un vēlāk – pavasara saules stari. Ja ziema ir barga, un ārā ir –30 oC, tad, pirms nešanas ārā no siltās istabas, eglīti vēlams paturēt kādā vēsākā vietā. Kad eglīte ir iznesta laukā, to droši ar visu podu var likt kupenā. Ja sniega nav, tad podu vēlams ierakt zemē. Tuvojoties pavasarim, kad sniegs jau nokusis, eglīti vēlam ik pa laikam aplaistīt.

Aprīļa otrajā pusē, kad zeme jau atkususi, eglīti var stādīt zemē, lai sāk veidoties jaunas saknītes un tā var turpināt augt. Izvēlētajā vietā ir jāizrok bedre egles poda augstumā, tās apakšā esošo zemi sairdina, samaisa ar ūdeni, lai rodas dubļi. Tad eglīti pārstāda no podiņa zemē – kociņam jāatrodas tikpat dziļi, cik tas ir audzis podiņā. Eglīte no poda uzmanīgi jāizņem ar visu zemi, kurā atrodas egles saknes. Kad eglīte jau ielikta bedrē, jāraugās, lai saknes ir brīvas, tās nedrīkst locīties uz augšu, taču vienlaikus jāuzmana, lai tā nav ielikta bedrē pārāk dziļi.

Nedēļu pēc pārstādīšanas eglīti aplaista, bet vēlāk tas vairs nav nepieciešams. LVM kokaudzētavās augušās eglītes var palikt podiņā līdz diviem gadiem, tomēr, lai tās spētu augt krāšņi un vareni, sakņu kamolam nepieciešama lielāka vieta, tādēļ tās ieteicams pārstādīt laukā.

Vēl līdz 23. decembra plkst. 15.00 LVM centrālajā birojā Vaiņodes ielā 1 darbosies „LVM Sēklas un stādi” eko veikals, kurā atrodami ne tikai dekori no dabā atrodamiem materiāliem, bet arī liela eglīšu podiņā izvēle – sākot no mazajām un kuplajām Serbija eglēm līdz iecienītajām un lielajām Balteglēm.

Eglīte no meža

Savukārt, ja pēc eglītes nolemts doties uz kādu no AS „Latvijas valsts meži" apsaimniekotajām teritorijām, LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže atgādina par priekšnoteikumiem, kas jāņem vērā, dodoties uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes. Piedzīvojuma un labi vadīta laika sajūta mežā neizpaliks.

Lasīt vairāk: