23 • 05 • 2024

Pirmajā ceturksnī LVM apsteidz budžetā plānoto mežu atjaunošanu

dji 0193

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) 2024. gada pirmo ceturksni noslēgusi ar 47,5 miljonus eiro lielu peļņu pirms uzņēmumu ienākuma nodokļa nomaksas, kas ir par 31,8 miljoniem eiro mazāk nekā attiecīgajā periodā 2023. gadā – liecina uzņēmuma operatīvie darbības rezultāti. Vienlaikus uzņēmums vairākās pozīcijās pārsniedzis budžetā plānotos perioda apjomus.

Pārskata periodā ieņēmumi sastāda 131,4 miljonus eiro, no kuriem 126,5 miljonus eiro jeb 96 % veido koksnes produktu – apaļkoksnes sortimentu, augošu koku un enerģētiskās šķeldas – pārdošana. Ieņēmumus gada pirmajos trīs mēnešos galvenokārt ietekmēja par 23 % zemāka vidējā sortimentu pārdošanas cena un par 48 % zemāka enerģētiskās šķeldas cena nekā attiecīgajā periodā pērn.

AS “Latvijas valsts meži” padomes priekšsēdētāja Zane Driņķe uzsver: “Lai arī kopumā situācija galvenajos Latvijas koksnes noieta tirgos aizvien ir saspringta un tas var ietekmēt arī nākamā ceturkšņa rādītājus, vairākās darbības pozīcijās uzņēmums pārsniedz šim periodam plānoto. Labvēlīgie laika apstākļi šajā pavasarī ļāvuši atjaunot mežus daudz ātrāk un par vairākiem simtiem hektāru apsteigt kalendāro plānu. Arī stādu pārdošanā ievērojami pārsniegts pirmajam ceturksnim budžetā plānotais apjoms.”

2024. gada pirmajā ceturksnī 0,4 miljonus eiro ieņēmumos LVM guvusi no minerālo materiālu un to maisījumu tirdzniecības ārējiem klientiem. Kopumā realizēti 159 tūkstoši kubikmetru minerālo materiālu un to maisījumu, kas ir par 37 % vairāk nekā attiecīgajā periodā 2023. gadā.

Ieņēmumi no biznesa sistēmu risinājumu ārējām izstrādēm un pakalpojumiem pārsniedz 2023. gada trīs mēnešu ieņēmumus par 0,5 miljoniem eiro, sasniedzot 0,6 miljonus eiro.

Koksnes produktu cenu un līdz ar to LVM ieņēmumus pirmajā ceturksnī būtiski ietekmējusi situācija Eiropas valstu tirgos, kas ir arī nozīmīgākie Latvijas koksnes produkcijas ražotāju noieta tirgi. Vairākas Eirozonas valstis pērn piedzīvojušas ekonomikas lejupslīdi, tostarp Vācija, Austrija, Īrija, Somija, Luksemburga un arī Baltijas valstis. Lielbritānijā, kas ir nozīmīgs zāģmateriālu realizācijas tirgus, ekonomikas izaugsme 2023. gadā bija tuvu nullei. Joprojām Eiropas Centrālās bankas stingrās naudas politikas dēļ Eiropā stagnē būvniecības nozare, kas ir galvenais būvmateriālu noieta tirgus Latvijas koksnes produkcijai.

Lasīt vairāk: