13 • 05 • 2024

“Latvijas Meža dienās” Tērvetē gaidāma plaša pasākuma programma skolām un ģimenēm

417547928 371693728917408 5920170733859082062 n

Šī gada 24. un 25. maijā Tērvetē notiks meža nozares lielākais pasākums “Latvijas Meža dienas”. Kāda ir koksnes loma oglekļa piesaistē un skābekļa ražošanā? Kā koka būvniecība var palīdzēt klimatam? Vai mūsu nākotne slēpjas kokos? – tie ir tikai daži no aktuālajiem jautājumiem, kas saistīti ar šī gada pasākuma tēmu par meža nozīmi klimata pārmaiņu mazināšanā.

Divu dienu garumā skolēni un ģimenes varēs iepazīt Latvijas mežsaimniecību vairāk nekā 100 meža izziņas pieturās. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iemēģināt roku dažādos meža darbos, izzināt meža nozares modernās tehnoloģijas, atklāt koksnes materiāla plašās izmantošanas iespējas un baudīt plašu kultūras programmu. Interesenti varēs būvēt koka mājas, rāpties kokos, izmēģināt balansa dēļus, gulēt čiekuru vannā, zāģēt, iepazīt putnus un pētīt mizgrauzi, vērot zemes urbšanas, zaru šķeldošanas, koku gāšanas, atzarošanas, sagarumošanas un citus paraugdemonstrējumus, kā arī piedalīties daudz citās aizraujošās aktivitātēs. Dalība pasākumā ir bez maksas.

“Pagājušajā gadā divu dienu garumā pasākumu apmeklēja teju 15 tūkstoši meža draugi no visas Latvijas. Arī šogad esam gatavi uzņemt skolēnus, studentus, ģimenes un visus citus interesentus, lai caur radošām un atraktīvām aktivitātēm iepazīstinātu ar meža audzēšanas ciklu no sēkliņas līdz koka mājai, kā arī informētu par mācību un karjeras iespējām meža nozarē vairāk nekā 100 meža izziņas pieturās!” aicina pasākuma koordinators Normunds Namnieks.

Pirmajā pasākuma dienā, 24. maijā, īpaši aicināti skolēni un klašu grupas – visas dienas garumā atraktīvā veidā audzēkņi ar skolotājiem varēs iepazīt meža audzēšanas ciklu no sēkliņas līdz koka mājai, kā arī izzināt mācību un karjeras iespējas meža nozarē. Skolu dienā notiks arī LVM skolu konkursu uzvarētāju apbalvošana, kā arī SIA “Zaļā josta” makulatūras un izlietoto bateriju vākšanas konkursu uzvarētāju apbalvošana ar grupu “Sudden Lights”.

Savukārt sestdienā, 25. maijā, visas dienas garumā īpaši gaidītas ģimenes, lai kopā ar pieredzējušiem mežsaimniekiem iepazītu un novērtētu atjaunojamo dabas resursu – koksni, kā arī baudītu plašu kultūras pasākumu programmu, kad uz svētku skatuves lielus un mazus iepriecinās tautas deju kolektīvs “Avotiņš, muzikālais bērnu raidījums “Ukulele”, laikmetīgās dejas studijas performance un dienas noslēgumā – grupa “Labvēlīgais tips” ar speciālu koncertprogrammu. Dažādos stendos varēs gan uzzināt, kā stāda un kopj mežu, gan arī katrs pats varēs “iemēģināt roku” meža darbos, piemēram, zāģēt apaļkokus vai iejusties meža tehnikas – harvestera un forvardera – operatora amatā.

Atbilstoši šī gada "Latvijas Meža dienu" tēmai īpaša uzmanība tiks pievērsta jautājumam, vai nākotne slēpjas kokos? Pasākuma stendos apmeklētāji varēs iepazīt plašās izglītības un karjeras iespējas meža nozarē un pārliecināties par meža būtisko nozīmi: dabā gājējiem mežs ir neizsmeļams resurss atpūtai un izziņai, sabiedrībai kopumā mežs sniedz labklājību šodien un rīt. Mežs ir arī līdzeklis cīņā ar vienu no nākotnes izaicinājumiem – klimata pārmaiņām.

 Pasākuma karte 

“Latvijas Meža dienas” šogad notiks piekto reizi. Pasākumu rīko AS "Latvijas valsts meži" sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību un dažādām meža un vides nozares organizācijām.

lmd 2024 majas lapa

Lasīt vairāk: