15 • 03 • 2024

Atzīmēti spāru svētki Rietumvidzemes reģiona klientu centra topošajai ēkai

default

Turpinoties AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Rietumvidzemes reģiona klientu centra ēkas būvniecības darbiem Valmiermuižā, 15. martā notika spāru svētki, uzliekot vainagu celtnes augstākajā punktā. Svinīgajā pasākumā piedalījās topošā LVM klientu centra darbinieki un SIA “Selva Būve” vadība un būvnieki. 

“Tikai maksimāla koksnes izmantošana būvniecībā īsteni demonstrē ilgtspējīgu un klimatneitrālu pieeju. Šādi objekti veido un nodrošina vietējā resursa izmantošanu, kas automātiski nozīmē arī darbavietu esamību, ienākumus mūsu pašu iedzīvotājiem un budžetiem,” skaidro LVM valdes loceklis Valdis Kalns.

Topošais klientu centrs LVM Rietumvidzemes reģionā ir trešais objekts no tipveida LVM klientu centru projekta, kura iecere sākta 2012. gadā. LVM Rietumvidzemes reģiona klientu centrs Valmiermuižā atšķirsies no iepriekšējiem objektiem ar teritorijas labiekārtojumu, ēkas krāsu toņiem un nedaudz arī konstruktīvi, tomēr visus trīs objektus apvienos plašs koksnes pielietojums nesošajās konstrukcijās, starpsienu karkasos, apdares materiālos gan iekštelpā, gan ārtelpā. Plānots, ka Rietumvidzemes reģiona klientu centra būvniecībā tiks izmantoti vairāk nekā 400 m3 koksnes materiālu. Lai ēku padarītu iespējami energoefektīvāku, uz ēkas jumta paredzēts izvietot saules paneļus elektroenerģijas ražošanai, bet pagalmā ierīkot elektroauto uzlādes stacijas. Ēkas apkure tiks nodrošināta, izmantojot gan siltumsūkni, gan granulu katlu.

default

“24 gadu laikā kopš LVM dibināšanas Rietumvidzemes reģiona centram ir mainīta atrašanās vieta trīs reizes, tādēļ reģiona darbiniekiem ir liela interese par jaunā, nu jau pastāvīgā klientu centra būvniecības gaitu. Ir prieks redzēt, kā no aizvadītā gada novembra, kad ēkas pamatos tika iemūrēta kapsula, jau martā varam svinēt spāru svētkus. Ceram, ka arī turpmāk darbi veiksies tikpat raiti,” stāsta LVM Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis.

Arī SIA “Selva Būve” valdes priekšsēdētājs Rolands Orlovskis ir gandarīts par paveikto: “Patīkami būvēt ēku, kas ir funkcionāla, estētiska un ilgtspējīga. Ēka būs darbiniekiem un apmeklētājiem ērti lietojama, turklāt koksnes izmantošana arhitektūrā piesaista uzmanību detaļām un rada harmonisku saplūšanu ar apkārtējo vidi. SIA “Selva Būve” realizē jau trešo šāda veida projektu. Domājot par ietekmi uz apkārtējo vidi, ēkā paredzēts izmantot atjaunojamos enerģijas avotus, tādējādi šāda celtne būs energoefektīva visā savā dzīves ciklā. Iepriekš realizētie projekti ir saņēmuši nozares profesionāļu atzinības, kas ļauj mums lepoties ar padarīto un dod iedvesmu jauniem darbiem.”

Pirmais no uzņēmuma klientu centriem, kura būvniecībā plaši izmantota koksne, bija 2017. gadā atvērtais LVM klientu centrs Dundagā, kas tika atzīta par “Gada labāko būvi Latvijā 2016”. Arī 2021. gadā atklātais Zemgales reģiona klientu centrs būvēts, izmantojot koksni gan būvkonstrukcijās, gan interjera veidošanā, apvienojot modernu, ērtu dizainu un apliecinot koksnes kā inovatīva un videi draudzīga būvmateriāla priekšrocības. LVM Zemgales reģiona klientu centrs Jelgavā saņēmis “Latvijas Būvniecības gada balvu” nominācijā “Koka būve 2021”, kā arī 2. vietu nominācijā “Ilgtspējīgākā publiskā ēka” Baltijā.

Lai veicinātu koksnes izmantošanu būvniecībā, 2021. gadā LVM noslēdza divus sadarbības memorandus: ar Latvijas Kokrūpniecības federāciju un Ekonomikas ministriju. Sadarbība paredz veicināt koka būvmateriālu un būvizstrādājumu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu un izmantošanu būvniecībā, sekmējot ilgtspējīgu būvniecību un Latvijas ekonomikas izaugsmi.

logo25

Lasīt vairāk: