25 • 10 • 2023

Apgriešanās laukumi uz meža autoceļiem – atbalsts transporta kustībai

default

Madonas novada Sausnējas pagastā oktobra sākumā ekspluatācijā nodots “Kārdedžu ceļš” apļveida apgriešanās laukums, kas turpmāk transportlīdzekļiem ļaus ērti apgriezties braukšanai pretējā virzienā.

Ērtākai transporta kustībai pa valsts mežu autoceļiem tiek projektētas trīs veidu apgriešanās vietas: T-veida, apļveida un lāsveida. Visbiežāk tās ir T-veida vai apļveida. Kopumā uz Latvijas valsts mežu autoceļiem ierīkotas 3386 apgriešanās vietas.  Apgriešanās vietas ir nozīmīgas – ja to nav, kokmateriālu pārvadātājiem vai citiem transportlīdzekļiem jāveic papildu distance vai apgriešanās jāveic uz pašvaldības, valsts vai privātīpašnieku piederošajām zemēm vai ceļiem.

Nereti apgriešanās laukumu būvniecība aizņem daudz īsāku laiku, nekā dokumentu kārtošanas un saskaņošanas process.

“Pārsvarā no ieceres līdz gatavam objektam nepieciešami divi gadi, no kuriem būvniecība aizņem visīsāko laiku – vien dažus mēnešus Pirms varam sākt izbūvēt pašu apgriešanās laukumu, jāsagatavo dokumenti, jāveic projektēšana, tāpat ir jānovērtē un jāizcērt trase. Būvnieka atrašana iepirkumu procedūrā un līguma noslēgšana ir noslēdzošais etaps, pirms būvdarbu uzsākšanas,” būvniecības gaitu raksturo LVM Zemgales reģiona vecākais meža infrastruktūras speciālists Aivis Holkins.

default

Apgriešanās laukuma būvniecības darbi uz 1,8 km garā  “Kārdedžu ceļa” tika uzsākti šī gada jūlijā un pabeigti septembra vidū. Tos veica AS “Latvijas autoceļu uzturētājs”.