21 • 04 • 2023

LVM Bioekonomikas skolas stipendijas iegūst jauniešu videovēstījumi par drošu nākotni

thumbnail lvm

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) organizētajā stipendiju konkursā “LVM Bioekonomikas skola” šogad piedalījās rekordiels dalībnieku skaits – vairāk nekā 230 jaunieši. Sīvā konkurencē jauniešiem bija jāparāda savas zināšanas par inovatīvo bioekonomikas jomu un izpratne par meža resursu augošo lomu Latvijas drošībā. Pēc spraigām diskusijām noskaidroti stipendijas ieguvēji starp 32 finālistiem.

Apkopojot žūrijas un publiskā balsojuma rezultātus, 1. vieta un 700 eiro stipendija piešķirta Annai Esterei Rubulei (Jūrmalas Pumpuru vidusskola), 2. vieta un 500 eiro stipendija piešķirta Artai Adrijai Kernai (Rīgas Teikas vidusskola), 3. vieta un 300 eiro stipendija – Valteram Veinbergam (Siguldas Valsts ģimnāzija).

Par Atzinībām parūpējās konkursa sadarbības partneri. AS “Latvijas Finieris” stipendiju 250 eiro vērtībā saņēma Anna Hrističa (Rīgas Valsts Tehnikums), "Latvijas Finiera fonds ilgtspējīgai attīstībai" stipendiju 250 eiro vērtībā piešķīra Ancei Gerbei (Jelgavas Valsts ģimnāzija), bet biedrība “Zaļās mājas” stipendiju piešķīra Amandai Otto (Sabiles vidusskola). Papildus konkursa žūrija nolēma piešķirt Veicināšanas balvas – "Skābekļa pakas" ar koku sēklām jaunam mežam iegūst visi 3. kārtas dalībnieki, kuru video publicēti LVM Facebook lapā. Veicināšanas specbalvu par labāko komunikāciju sociālajos medijos – apmaksātu ekskursiju visai klasei uz "Latvijas Meža dienām" Tērvetē nopelnījusi Marta Litvinova, Rēzeknes Valsts Poļu ģimnāzija!

Stāsta LVM komunikācijas speciāliste Renāte Ribaka: “Ik gadu konkursa 3. kārtas dalībnieku darbos redzamas kopīgas tendences. Šoreiz vairāki dalībnieki izvēlējušies video iestrādāt pašu gatavotus zīmējumus, kā arī veidojuši stop-motion animācijas. Tāpat redzami vairāki piemēri, kur jaunieši ikdienā sastopas ar koksni un koksnes produktiem – kādam tā ir koka māja ar malkas vai granulu apkuri, kādam sadzīves vai pat higiēnas priekšmeti. Kopumā pieejas ir dažādas un radošas, bet visus vieno vēstījums – koksne ir, bija un būs efektīvākais materiāls Latvijas neatkarības un labklājības nodrošināšanai. Dalībnieku video vēstījumi tika publicēti LVM Facebook lapā, kur ikviens reģistrētais lietotājs tika aicināts balsot par savu favorītu.”

Jau septīto gadu trīs kārtās jaunieši iepazina, pētīja dabā un risināja jautājumus, kas skar inovatīvo bioekonomikas jomu. Konkursa pirmās kārtas uzdevums bija veidot saistošu un aktuālu plakātu par koksni kā veselīgu un droši materiālu Latvijas nākotnei. Labāko darbu autori, kuri savos darbos ne vien veiksmīgi atspoguļoja bioekonomikas būtību, bet arī saistīja to ar savu ikdienu, nopelnīja dalību konkursa 2. kārtā, lai kopā ar nozares ekspertiem noskaidrotu atbildes uz dažādiem jautājumiem un iepazītu ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu dabā. Ekspedīcijas laikā gūtā iedvesma un jaunās zināšanas noderēja konkursa 3.kārtas dalībniekiem, veidojot aptuveni minūti garus video vēstījumus par bioekonomiku, tās nozīmi ikdienā un nākotnē. Papildu informācija www.lvm.lv/bioekonomika

Lasīt vairāk: