25 • 04 • 2023

LVM veic jaunaudžu kopšanas darbus ar meža mašīnām

attels 73

Īstenojot inovatīvus meža apsaimniekošanas risinājumus, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) četros reģionos veic jaunaudžu kopšanu ar meža mašīnām. Šādi plānots šogad izkopt 500 ha jaunā meža platību.

“Šāds paņēmiens nav jaunums uzņēmumā, jau iepriekš esam nelielos apjomos šādi veikuši kopšanas darbus. Šogad, pieaugot pieprasījumam pēc enerģētiskās koksnes un vienlaikus mazinoties darbaspēka piedāvājumam, pieņēmām lēmumu jaunaudzes kopt ar mašīnām. Šādi varam efektīvāk plānot resursus – darbus varam veikt ierobežotā laikā un vēlamā apjomā,” skaidro LVM plānošanas vadītājs Andris Ivanāns.

attels 97 copy copy

LVM šo darbu veidu plāno attīstīt un plašāk izmantot arī nākotnē, izglītojot par to esošos un no jauna piesaistītos pakalpojumu sniedzējus. Tāpat tiks vērtēti mašinizētas kopšanas rezultāti.

Darbus, ko ierasti veic ar rokas motorinstrumentiem – krūmu zāģēšanu, kas nav mežaudzes mērķa suga un valdaudzes koku retināšanu  – paveic mašīna.  Nozāģētie koki mežaudzē tiek nolikti kaudzītēs, ko vēlāk pieved enerģētiskās koksnes krautuvē ar pievedējtraktoriem. Tālāk tiek plānota šo materiālu šķeldošana un piegādāšana klientiem.

LVM ir uzticēts apsaimniekot pusi no visas Latvijas mežu platības. Šogad kopumā plānots veikt jaunaudžu kopšanas darbus 35 000 ha platībā. 

Lasīt vairāk: