13 • 04 • 2023

Turpinās LVM Mežvidu kokaudzētavas stādu šķirošanas un apstrādes kompleksa būvdarbi

dji 0366

Turpinoties jaunās LVM kokaudzētavas “Mežvidi” stādu šķirošanas un apstrādes kompleksa būvdarbiem Jaunkalsnavas pagastā, 12. aprīlī notika spāru svētki. Svinīgajā pasākumā piedalījās AS “Latvijas valsts meži” (LVM), būvnieka – SIA “Selva Būve” un Madonas novada domes pārstāvji.

“Prieks redzēt notiekošo darbu gaitu. Noslēdzoties Mežvidu kokaudzētavas kompleksa būvniecībai, “Latvijas valsts meži” nostabilizēsies kā lielākais stādu ražotājs Baltijas valstīs. Veiktās investīcijas LVM kokaudzētavu būvniecībā un attīstībā kopumā līdz 2027. gadam ļaus palielināt izaudzēto koku stādu daudzumu par 21 % jeb 11,9 miljoniem, sasniedzot kopējo apjomu – 68 miljonus stādu gadā. Turklāt Mežvidu kokaudzētava ir lielisks piemērs ne vien funkcionālai koka būvniecībai, bet arī tam, ka šeit augošie meža stādi nākotnē kļūs par augstvērtīgu materiālu dabai draudzīgu un inovatīvu risinājumu realizēšanai,” klātesošos uzrunāja AS “Latvijas valsts meži” priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

dji 0376

“Mums šis objekts ir ļoti nozīmīgs: montēt koka konstrukcijas, iestrādājot 30 metru garas vienlaidu koka sijas, ir vēl nebijusi pieredze. Šajās konstrukcijās izmantoti apmēram 600 m3 koksnes. Būvniecības ierobežojumu vienlaidus koku siju garumam nav, vienīgais izaicinājums ir šādu konstrukciju ražošana un transportēšana. Šis objekts ir apstiprinājums tam, ka koksnes izmantošanas iespējas ir bezgalīgas. Šobrīd darbi rit saskaņā ar plānu un noteikti tiksimies objekta atklāšanā vēl pirms Ziemassvētkiem," par būvniecības gaitu stāstīja SIA “Selva Būve” valdes priekšsēdētājs Rolands Orlovskis.

Topošajā Mežvidu kokaudzētavas stādu šķirošanas un apstrādes kompleksā 8000 kvadrātmetru platībā atradīsies ražošanas telpas, stādu saldētavas un kokaudzētavas administratīvās telpas. Papildus paredzēta inventāra un tehnikas uzglabāšanas noliktava 500 kvadrātmetru platībā, inženiertīklu izbūve un teritorijas labiekārtošana 2,8 hektāru platībā.

“Pēc būvniecības pabeigšanas Mežvidu kokaudzētavā paredzēts uzstādīt jaunākās paaudzes stādu alternatīvās apstrādes līniju, kas nodrošinās stādu aizsardzību pret priežu lielā smecernieka bojājumiem. Uzstādīšanas brīdī šīs apstrādes līnijas risinājums būs jaunākais pieejamais: iekārta strādās ātrāk, ar lielāku jaudu un vienlaikus būs energoefektīvāka, ļaujot ietaupīt resursus. Kopējā Mežvidu kokaudzētavas izaudzējamo stādu kapacitāte jau 2024. gadā būs 15 miljoni stādu gadā, kas ir aptuveni divas reizes vairāk nekā šobrīd,” par gaidāmo stādu audzēšanas gaitu iepazīstināja LVM Sēklas un stādi direktors Māris Druvaskalns.

appo2354

2022. gada pavasarī tika pārdoti pirmie Mežvidu kokaudzētavā izaudzētie priedes ietvarstādi 3,2 miljonu apjomā, savukārt šogad plānots pārdot jau 9,6 miljonus priedes un egles ietvarstādu. Pilnu ražošanas jaudu – 15 miljonus stādu gadā – Mežvidu kokaudzētava sasniegs 2026. gadā.

Stādi pieejami ikvienam interesentam

attels5

Līdz šim priedes un egles stādu realizācija noritēja ilgtermiņa līgumu ietvaros, taču šajā pavasarī ikviens meža saimnieks, kas plāno atjaunot mežu, var doties uz LVM kokaudzētavu un iegādāties nepieciešamo stādu apjomu bez iepriekšējas rezervācijas vai līguma slēgšanas.

2023. gadā LVM kokaudzētavas plāno realizēt 61,9 miljonus stādu un šobrīd tas ir lielākais piedāvājuma apjoms arī Latvijas privātajam tirgum, lai ieaudzētu visaugstākās kvalitātes mežaudzi no selekcionēta stādu materiāla.

Lasīt vairāk: