15 • 03 • 2023

LVM uzsāk šķeldas pārdošanu 2023./2024. gada apkures sezonai

appo9858

Turpinot veicināt atjaunojamo resursu izmantošanu enerģijas iegūšanai un stiprināt Latvijas energoneatkarību, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ir uzsākusi enerģētiskās šķeldas pārdošanas procesu 2023./2024. gada apkures sezonai un izsludinājusi pieteikšanos enerģētiskās šķeldas iegādei ilgāka termiņa sadarbības ietvaros. Pārdošanas procedūrā tiek piedāvāts iegādāties 650 000 ber.m3 enerģētiskās šķeldas visā Latvijas teritorijā, no kā var saražot vairāk nekā 550 tūkstošus megavatstundu siltumenerģijas. Plānotais piegādes periods – no 2023. gada maija līdz 2024. gada aprīlim. 

Interesenti aicināti iepazīties ar pārdošanas piedāvājumu un iesniegt pieteikumus LVM sadarbības partneru portālā līdz šī gada 17. martam. Pretendenti, kas iepriekš nav piedalījušies LVM pārdošanas procesā, aicināti pārdošanas piedāvājuma norādītajā kārtībā iesniegt pieteikumu, lai apliecinātu atbilstību uz pircējiem attiecināmiem kritērijiem.

“Augstu vērtējam starp LVM un enerģētiskās šķeldas pircējiem izveidojušos sadarbību, īpaši atzinīgi novērtējam siltumapgādes uzņēmumu spēju pārorientēt enerģijas ražošanas procesu tā, lai tajā būtu iespējams izmantot LVM ražotu enerģētisko šķeldu. Jāpiebilst, ka enerģētiskās šķeldas pārdošanas piedāvājumu esam veidojuši tā, lai katrs šķeldas pircējs – gan siltumapgādes uzņēmums, gan kokrūpnieks – iegādātā produkta piegādes varētu pielāgot saviem ražošanas procesiem un vajadzībām. Savukārt pārdošanas procesā esam ieviesuši automātisku datu apstrādi, tādējādi efektivizējot lietotāju darbības gan klientu, gan LVM pusē, vienlaicīgi nodrošinot augstāku procesa ērtības, caurskatāmības un drošības līmeni,” skaidro “LVM Koksnes produktu ražošana un piegāde” Pārdošanas procesa vadītājs Zigurds Dalke.

Informācija par piedāvājumu

Enerģētisko šķeldu LVM ražo no koku biomasas – gan no ciršanas atliekām, piemēram, zariem, galotnēm, atgriezumiem, sīkkokiem, skujām, gan no apauguma un sīkkoksnes, kas paliek mežā pēc ceļmalu un grāvju apauguma novākšanas un jaunaudžu kopšanas. Enerģētiskajai koksnei pēc tās sagatavošanas no 3 līdz 6 mēnešiem dabiski jāizžūst, lai sašķeldošanas brīdī tā sasniegtu optimālāko enerģētisko vērtību un būtu piemērota tūlītējai izmantošanai – siltuma ražošanai.

Šī gada apkures sezonā LVM, reaģējot uz pieaugošo pieprasījumu pēc siltumenerģijas ražošanai izmantojamiem koksnes resursiem, pārdošanā papildus piedāvāja 150 tūkst. ber. m3 enerģētiskās šķeldas 130 000 MWh apjomā visā Latvijas teritorijā ar piegādes periodu no 2022. gada septembra līdz 2023. gada aprīlim.