23 • 12 • 2022

mammadaba žurnāls aicina baudīt dabas pārvērtības ziemā

md ziema

Ziema ir gadalaiks, kas priecē ne vien ar visapkārt valdošo mieru, bet arī ar sniega baltumu. Aicinot Latvijas iedzīvotājus un viesus doties dabā un iedvesmoties baudīt brīvo laiku mežā, AS “Latvijas valsts meži” izdod mammadaba žurnālu. Lai jaunais ziemas žurnāls iedvesmo kopābūšanas priekam dabā, atklājot, piedzīvojot un stiprinot!

Došanās mežā ziemas mēnešos ir īpašs piedzīvojums – ne vienmēr viegls, bet ar brangu gandarījuma devu gan. Iespējams, kājas būs jāceļ pāri sniegam varen augstu un  mugurā jāvelk papildu apģērba kārta, taču nogurums un laba atpūtas sajūta pēc ziemas pastaigas – garantēta. Tāpēc ziemas piedzīvojumiem iedvesmos 5 vietas, kur doties baudīt ziemas maģiskās pārvērtības. Savukārt intervija ar biatlonisti Baibu Bendiku ļauj ielūkoties sportistes darba ikdienā un atpūtas brīžos, kas nesaraujami saistīti ar mežu un ziemu.

DZĪVE UZ SLĒPĒM

Sportiste Baiba Bendika ir izturīga un precīza. Viņa pazīst gan taku skriešanu, gan slēpošanu, gan orientēšanos, bet pārliecinoši apgalvo, ka biatlons ir vislabākais sporta veids.

Baiba, pastāsti, kad īsti tu sāki slēpot?

Agrā bērnībā. Es dzīvoju Stalbes pagasta Rozulā, un visa diena, no rīta līdz tumšam vakaram, pagāja ārā uz mazām slēpītēm. Slēpoju, kāpu kokos un spēlēju spēles – viss notika ārā. Bērnībā dažus gadus trenējos arī orientēšanās sportā, tāpēc diezgan daudz nācās paskraidīt arī pa mežiem.

Kāpēc tieši biatlons nevis vienkārši slēpošana?

Biatlons ir daudz interesantāks. (Smejas.) Tas ir daudz dinamiskāks, neprognozējamāks un šaušanas dēļ – arī spraigāks.

Biatlons nav viegls sporta veids, bet tas ir tik ļoti interesants, ka, arī skatoties no malas, vienmēr ir intriga.

Tu piedalies biatlona čempionātos visā pasaulē,  sākot no Ķīnas un beidzot ar ASV. Saki, vai trasē jūti, ka apkārt ir citādāka daba nekā pie mums?

Ir vietas un trases, kur apkārtējā daba ir diezgan līdzīga mūsējai  dabai, bet citur , piemēram, Ķīnā , ir ļoti atšķirīga  jo klimats tur ir pavisam cits. Lielākā atšķirība jūtama tad, ja apkārt ir kalni – tie ļoti  maina ainavu.

Kādi plāni šai ziemai?

Līdzīgi kā katru sezonu – startēt pēc iespējas labāk un cīnīties par medaļām. Galvenie mērķi ir Pasaules un Eiropas čempionāti. Vēlos parādīt sevi no labākās puses, īstenojot savu potenciālu.

Vai tev starp treniņiem un sacensībām atliek laika arī izbaudīt ziemu?

Lai arī visa diena ir pakārtota treniņiem un sacensībām, tieši, esot uz slēpēm, bieži sanāk izbaudīt skaistākos ziemas momentus!

Man vienmēr līdzi ir arī kalnu touring slēpes, ar kurām varu uzkāpt blakus esošajās kalnu virsotnēs un izbaudīt ziemu nedaudz citādāk.

Latvijas ziemu gan sanāk izjust reti, jo pārsvarā esmu  prom ārzemēs un labākajā gadījumā atbraucu mājās kādu nedēļu.

Vai,  tavuprāt, cilvēks par sportistu piedzimst vai kļūst?

Cilvēks par sportistu izaug. Gan vide, kurā cilvēks veidojies, gan viņa rakstura īpašības ietekmē to, kāds sportists viņš būs. Var būt daudz un dažādi treneri, kas palīdz un motivē, bet galvenais faktors vienmēr būs tas, cik ļoti tu pats gribi sasniegt mērķus un cik daudz laika esi gatavs ieguldīt sportā. Tas ir galvenais faktors, kas nosaka, cik labs sportists no cilvēka sanāks.

Kas ir vērtīgākā atziņa, ko tev ir sniedzis sports?

Tas, ka uz mērķi jāvirzās neatlaidīgi, par spīti neveiksmēm, kas gadās ceļā. Sports ir labs veids, kā pilnveidot sevi un audzināt raksturu.

Pilnu interviju aicinām lasīt žurnālā:

2022 lvmzurnals ziema

Žurnālu bez maksas var atrast Latvijas Tūrisma informācijas centros, LVM klientu apkalpošanas centros visā Latvijā un mammadaba tūrisma objektos. Ziemas numuru meklē arī pie “Latvijas Biatlonu federācijas”, kā arī “Rīgas veselības centrs” filiālēs. Žurnāls elektroniski lasāms arī mammdaba mājaslapā.

Lasīt vairāk