02 • 12 • 2022

Noslēgusies šī gada mašinizētas meža stādīšanas sezona

lvm stadisana saldus 20

Noslēdzoties šī gada stādīšanas sezonai, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pārziņā esošie valsts meži atjaunoti vairāk nekā 18 tūkstošu hektāru platībā, tai skaitā dabiskā atjaunošana 4,5 tūkstošu hektāru apjomā. Šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, meži atjaunoti par 300 hektāriem vairāk. Turklāt būtiski pieaudzis mašinizēti iestādīto platību apjoms, sasniedzot 720 hektārus.  

“Šī gada pavasaris stādīšanas darbiem bija ļoti labvēlīgs. Kopumā pavasara darbu cēlienā iestādīti 13 tūkstoši hektāru, kas ir par 11% vairāk nekā pērn. Taču mežu atjaunošanas sezonā sastapāmies ar izaicinājumu, kas lika meklēt nestandarta risinājumus, – darbaspēka trūkumu un augošo stādīšanas apjomu,” skaidro LVM Mežkopības izpilddirektors Mārtiņš Gūtmanis.

2022. gadā ir ieviests jauns darbs meža atjaunošanā – meža mašinizēta sēšana, šogad šādi apsēti 336 hektāri meža. Nākamgad plānots atjaunot mežus 18,3 tūkstošos hektāru, tai skaitā stādot un sējot atjaunot 13,4 tūkstošus hektāru. Mašinizētās sēšanas apjomu plānots palielināt par 670 hektāriem.

masinizeta meza sesana

Kopš LVM dibināšanas apritējuši 23 gadi, šo gadu laikā īstenota ilgtspējīga mežu apsaimniekošana 1,63 miljonu hektāros valsts mežu zemes, no kuras 1,41 miljons hektāru ir mežs. Šajā laikā veikta meža atjaunošana 275 tūkstošu hektāru platībā. LVM saimniecisko darbību veic, ik gadu kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. 23. gadu laikā uzbūvēti meža ceļi 8 tūkstoši kilometru kopgarumā un atjaunotas meža meliorācijas sistēmas 264 tūkstoš hektāru kopgarumā.

Lasīt vairāk: