09 • 09 • 2022

Pārgājienos atklāj dabas vērtības kopā ar AS “Latvijas valsts meži” ekspertiem

dsc01970

Lai sniegtu interesentiem vairāk informācijas par dabas procesiem un skaidrotu mežsaimniecības lomu vides aizsardzībā, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) šogad aicināja doties piecos izglītojošos pārgājienos kopā ar uzņēmuma ekspertiem. Atsaucība no dalībnieku puses ik reiz pieauga ­– iespēju kopīgi doties mežā izmantoja vairāk nekā 100 cilvēku, tāpēc plānots, ka līdzīgi pārgājieni notiks arī turpmāk.

Pirmais pārgājiens notika pavasarī – LVM Kalsnavas arborētumā. Noteikt mežā augošo koku vecumu un augstumu, iepazīt dabas vērtības mežā un pašiem iestādīt nākotnes mežaudzi  – šādu iespēju izmantoja vairākas ģimenes ar bērniem. Sešu kilometru garais pārgājiens veda cauri dažāda vecuma mežiem, ļaujot dalībniekiem uzzināt, kādi mežsaimnieciskie pasākumi tiek īstenoti valsts mežos. Lai meža izziņas diena būtu jaunām zināšanām un atklājumiem piepildīta, kopā ar dalībniekiem mežā devās LVM Vidusdaugavas reģiona vecākais plānotājs Kārlis Taukačs. LVM Kalsnavas arborētuma vadītāja Sanita Vaivode-Āzena atbildēja uz dalībnieku jautājumiem ne vien par meža saimniecisko, bet arī ekoloģisko vērtību un daudzveidīgajām atpūtas iespējām tajā.

277906545 1335228650284993 5996555387743536897 n

Tuvojoties vasaras saulgriežiem, jūnijā LVM vides eksperte Vija Kreile un vecākais plānotājs Kārlis Taukačs aicināja ikvienu interesentu doties kopīgā pārgājienā Pokaiņu mežā, lai iepazītu meža bagātības dažādos vecumos un meža tipos, kā arī atklātu Jāņu zāļu gudrības. “Kopā ar pārgājiena dalībniekiem iepazināmies ar meža apsaimniekošanas pasākumiem rekreācijas teritorijās, sapratām, kā saimniekošana mežā palīdz tam būt veselīgam. Tāpat noskaidrojām, ko, kā un kāpēc mežsaimnieki dara mežā,” par pieredzēto stāsta vecākais plānotājs Kārlis Taukačs.

dsc01817

Savukārt jūlijā un augustā LVM vides projektu vadītāja Ieva Rove aicināja izpētīt dziļāk Latvijas piekrastes un iekšzemes kāpas. Jūlijā pārgājiena laikā pa Lilastes kāpu dalībnieki varēja iepazīt piejūras biotopu atjaunošanas un kopšanas gudrības, kā arī izzināt šīs vietas militāro nozīmi kopā ar LVM Rietumvidzemes reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītāju Vilmāru Katkovski. Augustā pārgājiens tika organizēts vienā no lielākajām iekšzemes kāpām – Zvirzgdes Baltajā kāpā, kur savā pieredzē par ilgtspējīgu mežsaimniecību dalījās LVM Vidusdaugavas reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Jānis Belickis un mežkopis Monvīds Strautiņš.

Septembra sākumā izzinoša pastaiga notika Vidzemes pusē, kur, izstaigājot aizsargājamo ainavu apvidus “Ziemeļgauja” takas, varēja uzzināt vairāk par LVM šeit veiktajiem apjomīgajiem dabisko pļavu atjaunošanas darbiem. Klātesošie iepazina šai vietai raksturīgās dabas vērtības, ielūkojās vēstures lappusēs un uzzināja par veiktajiem darbiem Eiropā strauji izzūdoša biotopa atjaunošanā. Nākamajā gadā notiks vēl vairākas izzinošas pastaigas, kurās varēs iepazīties ar paveikto sugu dzīvotņu un biotopu stāvokļa uzlabošanas darbiem dažādās teritorijās.

Lasīt vairāk: