25 • 07 • 2022

ANO Ģenerālās Asamblejas prezidents izsaka atzinību par AS “Latvijas valsts meži” paveikto

a.shahids a.melnis

No 21. līdz 23. jūlijam Latvijā pirmo reizi viesojās ANO Ģenerālās Asamblejas prezidents un Maldīvijas ārlietu ministrs Abdulla Šahids, kurš vizītes ietvaros tikās arī ar AS “Latvijas valsts meži” (LVM) valdes priekšsēdētāju Arni Melni un apmeklēja LVM Mazsilu kokaudzētavu.

Tikšanās laikā LVM valdes priekšsēdētājs un uzņēmuma darbinieki dalījās pieredzē par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu, iepazīstināja ar LVM īstenotajiem starptautiska mēroga dabas aizsardzības projektiem, kā arī uzņēmuma informācijas tehnoloģiju risinājumiem ilgtspējīgas meža apsaimniekošana nodrošināšanā. Tāpat vizītes laikā Abdulla Šahids iepazina plašo LVM Mazsilu kokaudzētavu, kurā ik gadu tiek izaudzēti 16 miljoni augstvērtīgu meža stādu, apskatot gan to, kā sadīgst jaunās priedes un eglītes, gan to pakošanas līniju un glabātuvi.

“Esmu pagodināts par iespēju Abdulla Šahida kungu iepazīstināt, kā Latvijas valsts ilgtspējīgi apsaimnieko tai piederošos mežus, tā sniedzot nozīmīgu ieguldījumu gan klimata pārmaiņu ietekmes mazināšanā, gan veicinot vietējā resursa izmantošanu enerģētiskās krīzes mazināšanā. Mani pārsteidza, cik daudz interesantu un profesionālu jautājumu mēs saņēmām vizītes laikā, un esmu pateicīgs par augsto novērtējumu, ko mūsu uzņēmuma darbam izteica augstais viesis,” norāda LVM valdes priekšsēdētājs A. Melnis.

a.shahids kokaudzetava

Savukārt ANO Ģenerālās Asamblejas prezidents Abdulla Šahids, iepazīstoties ar valsts mežu apsaimniekošanu Latvijā un vienu no modernākajām kokaudzētāvām Baltijas jūras reģionā, uzsvēra: “Esmu pārsteigts par Latvijas panākumiem mežsaimniecībā! Parasti, ceļojot pa pasauli, es redzu, ka daudzās valstīs mežu daudzums samazinās, mežiem pārvēršoties par lauksaimniecības zemēm. Bet šodien uzzināju, ka Latvijā ir otrādi – pēdējos 100 gados jūs meža platību esat divkāršojuši! Klimata pārmaiņu mazināšana ir viens no būtiskākajiem mūsdienu globālajiem izaicinājumiem un esmu patiesi gandarīts redzēt, cik daudz meža nozare var darīt šajā jomā. Latvijas valsts mežu izaudzētie koku stādi, nonākot mežā un strauji augot, uzsāks fotosintēzi, šo globāli tik nozīmīgo procesu, kura rezultātā no atmosfēras tiks savākta ogļskābā gāze, oglekli saglabājot koksnē, bet skābekli palaižot atpakaļ zemeslodes atmosfērā.”

A. Šahids Latvijā viesojās, lai pārrunātu aktuālos ANO un reģionālos jautājumus – globālo drošības situāciju, Krievijas kara Ukrainā starptautisko ietekmi, ilgtspējīgas attīstības un klimata jautājumus, kā arī Latvijas un Maldīvijas divpusējās attiecības.

Lasīt vairāk: