18 • 07 • 2022

LVM sāk atvašu pļaušanu ceļmalās

atvasu plausana 2

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uzsākusi atvašu pļaušanas darbus ceļmalās un ceļu sāngrāvjos, lai uzlabotu ceļu stāvokli un to kalpošanas laiku. Pļaušanas darbi tiks veikti kopumā 19 388 km apjomā un ilgs līdz novembra vidum.

Izaugušie krūmi un koku atvases ceļmalās apgrūtina ūdens atvadi, to saknes sāk bojāt ceļa konstrukciju, bet zari pārklāj ceļu un kavē tā žūšanu, pakāpeniski bojājot ceļu un samazinot tā kalpošanas laiku. Pļaušanas rezultātā ceļu sāngrāvji neaizaug ar koku atvasēm vai krūmiem un ceļš ir labāk pārskatāms līkumos un krustojumos, līdz ar to arī drošāks satiksmei. Vienlaikus tiek uzlabots ceļu žūšanas process.

atvasu plausana 1

Atvases un zāli pļauj ar piekabinātām vai uzkarinātām pļaujmašīnām, ar kurām visbiežāk aprīkoti lauksaimniecības traktori. Atvases un zāle tiek pļauta trīs dažāda platuma joslās: līdz 2 metriem, 2–4 metriem un 4–6 metriem. Ceļa nomales ik gadu tiek pļautas līdz 2 metrus platā joslā. Pārējos pļaušanas platumus piemēro atbilstoši atvašu garumam un ceļa kategorijai ik pa 2 līdz 3 gadiem. Pļaušanas platumu nosaka meža infrastruktūras speciālists, kas katru gadu apseko visus meža autoceļus un nosaka pļaušanas platumu pēc situācijas dabā.

LVM Zemgales reģiona infrastruktūras speciālists Aivis Holkins norāda, ka visi pakalpojumu sniedzēji gatavi strādāt un LVM Zemgales reģionā pļaušanas darbi ar pilnu jaudu sāksies šonedēļ. Uzņēmēju aktivitāte vērtējama līdzvērtīga iepriekšējiem gadiem, tāpēc darbi tiks veikti plānotajā apjomā.  

“Par atvašu un zāles pļaušanu LVM slēdz līgumus uz trim sezonām, lai sadarbības partneri varētu rēķināties ar stabilu darba apjomu ilgākā periodā. Līgumos paredzēts vienības cenas pārrēķināšanas mehānisms atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes noteiktajām patēriņu cenas indeksa izmaiņām un dīzeļdegvielas cenai. Vienības cenas tiek pārrēķinātas pirms sezonas, un šogad tās būtiski pieaugušas,” norāda LVM meža infrastruktūras plānošanas vadītājs Jānis Buņķis.

Ikdienas meža autoceļu uzturēšanas darbos ietilpst ap 30 dažādiem darbiem, katram no tiem ir izstrādātas kvalitātes prasības, kuras tiek pārbaudītas. No pavasara līdz rudenim LVM veic klātnes kopšanu – planēšanu, profilēšanu, pielīdzināšanu –, savukārt ziemā tiek organizēta ceļa klātnes attīrīšana no sniega, rievošana, kaisīšana. Operatīvos darbus, piemēram, ceļa seguma iesēdumu un bedru remontu LVM veic visa gada garumā.

Lasīt vairāk: