18 • 05 • 2022

Šogad lielākais meža ugunsgrēks dzēsts Valmieras novadā

Valmieras novada Skaņkalnes pagastā svētdien, 15. maijā, izcēlās meža ugunsgrēks, ugunij nopostot 18,18 ha lielu meža teritoriju. 16,47 ha no uguns skartās meža platības ir valsts mežs, pārsvarā jaunaudzes. Dzēšanas darbos piedalījās Valsts meža dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un AS “Latvijas valsts meži” (LVM) darbinieki.

“Saņemot informāciju par meža ugunsgrēku, nekavējoties devos uz notikuma vietu, kur ugunsgrēka perimetru jau kontrolēja VUGD un VMD darbinieki. Kopā ar atbildīgajiem dienestiem vēl nākamās divas dienas vairākkārt apsekojām un uzmērījām izdegušās platības, kā arī piefiksējām tās vietas, kurās novērojama palielināta gruzdēšana un nepieciešama apliešana ar ūdeni. Arī vakar, 17. maijā, vēlreiz apsekojām teritoriju, lai pārliecinātos, ka ugunsbīstamība ir novērsta. Ļoti lielu atspaidu uguns ierobežošanai deva LVM ierīkotā ūdens ņemšanas vieta, kura no ugunsgrēka tuvākās malas atradās 250 metru attālumā,” notikumu gaitu raksturo LVM Rietumvidzemes reģiona Rūjienas iecirkņa mežkopis Dairis Ķikulis.

deg2 copy

Šogad AS “Latvijas valsts meži” teritorijā izcēlušies 35 meža ugunsgrēki. Kopumā uguns skāris 36,6 ha lielu meža teritoriju, no kuriem 26 ha ir jaunaudzes. Visbiežākais meža ugunsgrēka izcelšanās iemesls – cilvēka apzināta vai neapzināta rīcība ar uguni.

Kopš 2. maija visā Latvijas teritorijā ir izsludināts meža ugunsnedrošais laikposms. Ikvienam iedzīvotājam, uzturoties mežā, jāievēro ugunsdrošības prasības.

Mežā un purvā ir aizliegts:

  • nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus;
  • kurināt ugunskurus, izņemot īpaši ierīkotās vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas;
  • atstāt ugunskurus bez uzraudzības;
  • dedzināt atkritumus;
  • braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem pa mežu un purvu ārpus ceļiem;
  • veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Par šo aizliegumu un ierobežojumu neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību.

Lasīt vairāk: