03 • 05 • 2022

Nesprāgušās kara laika munīcijas sanācijas darbi karjerā “Zīverti-Slokas II”

atrastie ladini ziverti slokas ii 8

Nesprāgusi kara laika munīcija Latvijas mežos nav retums, it īpaši teritorijās, kur norisinājušās kaujas vai veidoti ierakumi un atbalsta pozīcijas. Veicot dažādus grunts rakšanas darbus derīgo izrakteņu ieguves vietās, kā arī meža infrastruktūras objektos, nereti tiek konstatētas bīstamas kara laika liecības, par kuru atrašanu AS "Latvijas valsts meži" (LVM) darbinieki nekavējoties ziņo atbildīgajiem dienestiem.

Pēc atmežošanas darbiem derīgo izrakteņu ieguves vietā “Zīverti-Slokas II” Dienvidkurzemes reģionā, Priekules pagastā apsekojot platību, tika atrastas liecības par kara laika munīciju un lādiņu esamību teritorijā. Nekavējoties tika ziņots Valsts policijas darbiniekiem, kuri ieradās notikuma vietā un vēlāk arī izsauca Nacionālo bruņoto spēku vienību, kuri likvidēja bīstamos lādiņus.

Sprādzienbīstamo priekšmetu atrašana un utilizēšana jeb teritorijas sanācija ir laikietilpīgs un atbildīgs darbs. To drīkst veikt tikai daži, šādiem darbiem licencēti uzņēmumi. Apzinoties potenciālos riskus, ka šāda veida sprādzienbīstamie priekšmeti var atrasties arī citur atradnes teritorijā, lai netiktu apdraudēti atsegšanas darbu veicēji, LVM organizēja sanācijas darbus teritorijas pārmeklēšanai un atrastās munīcijas utilizēšanai. Kopumā sanācijas darbi veikti 2.3 ha platībā.

LVM atgādina, atrodot sprādzienbīstamus priekšmetus, neņem to rokās vai neaiztiec ar kādiem priekšmetiem, apturi tehniku, atkāpies drošā attālumā, atrodot aizsegu, un sazinies ar Valsts policiju (110 vai 112).

Lasīt vairāk: