23 • 03 • 2022

Ukrainas civiliedzīvotāji var apmeklēt LVM tūrisma objektus bez maksas

2022 lvm twitter ukraina

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sniedz iespēju Ukrainas civiliedzīvotājiem bez ieejas maksas apmeklēt piecus iecienītākos LVM tūrisma objektus: Latvijas valsts mežu dabas parku Tērvetē, Kalsnavas arborētumu, Vijciema čiekurkalti, Pokaiņu mežu un Jaunmoku pili.

Apmeklējot kādu no LVM tūrisma objektiem, Ukrainas civiliedzīvotājiem jāuzrāda kases darbiniekam Ukrainā izdots personu apliecinošs dokuments.

Tūrisma vietas Ukrainas civiliedzīvotājiem bez maksas būs iespējams apmeklēt līdz nākamā gada 1. aprīlim.

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē – lieliem un maziem

LVM dabas parks Tērvetē ir viena no tūristu iecienītākajām un ģimenei draudzīgākajām vietām Latvijā. Tā kopējā platība ir ap 1200 ha, no kuras trešo daļu aizņem Pasaku pasaule. Ap 400 ha platībā labiekārtotajā teritorijā ērti sasniegt apskates objektus gan kājāmgājējiem, velobraucējiem, gan ģimenēm ar bērnu ratiņiem un cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem. Atpūtu parkā īpaši novērtēs mazākie apmeklētāji, ļaujoties piedzīvojumiem Rūķu pilsētā, atrakciju laukumā ar šķēršļu takām un citur. LVM dabas parks Tērvetē atzīts par izcilāko Eiropas tūristu galamērķi Latvijā EDEN projekta ietvaros.

LVM Kalsnavas arborētums – neparasto koku dārzs

1 galvena kalsnava maza

Kalsnavas arboretums ir viena no retajām vietām Latvijā, kur var aplūkot vairāk kā 300 dažādu sugu un šķirņu skuju kokus. Reto koku dārzu var skatīt arī no augšas, pakāpjoties 25 metrus augstajā koka skatu tornī, no kura paveras neatkārtojama panorāma ikvienā gadalaikā.

LVM Vijciema čiekurkalte – vēsture un tradīcijas

Tā ir vecākā čiekurkalte Latvijā un vienīgā šāda veida čiekurkalte pasaulē – sēklas jaunu mežu audzēm tiek iegūtas, izmantojot vairāk nekā 100 gadu vecās, oriģinālās iekārtas. 2002. gadā Vijciema čiekurkalte iekļauta Eiropas kultūras mantojuma sarakstā, bet 2008. gadā tā ieguva neparastā Eiropas kultūras mantojuma statusu, pirms trīs gadiem – industriālais mantojums tūrismam. Savukārt no 2019. gada čiekurkalte iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. 2020. gadā Vijciema čiekurkalte ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā valsts nozīmes industriālais piemineklis.

LVM Pokaiņu mežs – vilinoša pastaiga mežā

pokaini

LVM Pokaiņu mežs ir neparasts tūrisma objekts savu brīnumaino nostāstu dēļ. Tā ir ainaviski interesanta un gleznaina vieta ar stāviem pakalniem, dziļām ielejām un dažāda sastāva un vecuma mežaudzēm. Taču neparastākais šajā mežā ir dažāda izmēra akmeņu krāvumi. Mežā ir izveidotas takas 15 km garumā, saudzīgi attīrīti akmeņu krāvumi un atsevišķiem akmeņiem iedoti nosaukumi. Galvenais – neaizmirst ērtus apavus, jo takas ved pa paugurainu apvidu, ko sevišķi iecienījuši orientēšanās sporta piekritēji. LVM Pokaiņu meža taku reljefs ir dažāds, tāpēc lielākajā daļā taku ar bērnu ratiem izbraukt būs grūti, ja vien nepieturas pie perimetra "Loka ceļa".

LVM Jaunmoku pils – aristokrātiska medību pils

1 galvena jaunmoku pils

Neogotikas stila medību pils un tās komplekss ir iecienīta atpūtas vieta ģimenēm un  aizrautīgiem ceļotājiem. Pils celta 1901. gadā. Iekštelpu funkcionālais plānojums un greznās podiņu krāsnis veidotas 19. un 20. gs. mijai raksturīgajā jūgendstilā.  Saglabājot apkārtnes kultūrvēsturiskās vērtības un ieviešot arvien jaunus kultūrtūrisma produktus, Jaunmoku pils kļuvusi par vienu no atpazīstamākajām atpūtas vietām Latvijā.