10 • 02 • 2022

“SilvaTech” akcelerācijas programma tuvojas noslēgumam

silvatech

Pēc sešu mēnešu darba “SilvaTech” akcelerācijas programmā, ko AS “Latvijas valsts meži” (LVM)  īsteno sadarbībā ar akceleratoru “Startup Wise Guys” (SWG), ir zināmas 10 komandas, kuras turpina dalību programmas noslēdzošajā posmā – “Izaugsmes akceleratorā”. Komandās strādā gan LVM darbinieki, gan citi dalībnieki, kuri turpinātu attīstīt produktus, risinājumus vai tehnoloģijas mežsaimniecībai būtiskās jomās.

"Šim posmam esam cītīgi gatavojušies kopš pagājušā gada septembra. Esam uzklausījuši gan LVM darbinieku, gan ārējo komandu idejas, vērtējuši uzņēmuma vajadzības no dažādām perspektīvām, iepazīstot virkni piedāvāto risinājumu. Esam gandarīti par ārvalstu komandu izrādīto interesi un aktīvo dalību visos programmas posmos. “Izaugsmes akceleratorā” strādā pa vienai komandai no Lielbritānijas, Honkongas un ASV, bet septiņas komandas ir no Latvijas. Komunikācija turpinās arī ar tām komandām, kuras neiekļuva “Izaugsmes akceleratorā”. Ja ne tagad, tad varbūt pēc kāda laika izdosies atrast kopīgus saskares punktus," skaidro LVM Inovāciju vadītāja Zita Barānova.

Tās komandas, kuras turpina darbu “Izaugsmes akceleratorā”, veido un validē dažādus  risinājumus, piemēram, ģeoloģisko datu vizualizāciju, interneta pieejamību mežā, kā arī izstrādā risinājumus koku skaita un parametru noteikšanai mežaudzē, veido risinājumus augsnes ielabošanai un sēklu aizsardzībai. “Izaugsmes akcelerators” norisināsies līdz 31. martam.

Akcelerācijas programmas pirmais posms bija ideju darbnīcas un hakatons, kur piedalījās 130 dalībnieki no Latvijas, Krievijas, Indijas, Nīderlandes, Bosnijas un Hercegovinas, Turcijas, Igaunijas, Ukrainas, Irānas un Rumānijas. Viņu vidū bija gan LVM darbinieki ar savām idejām, gan meža tehnoloģiju entuziasti, gan arī komandas, kuru izstrādātais produkts varētu risināt meža nozarei būtiskus izaicinājumus. 19 komandas turpināja programmu un  nākamajā – pirmsakcelerācijas posmā – ar mentoru palīdzību pilnveidoja savu ideju vai produktu.

“Latvijas valsts meži ir pirmā valsts kapitālsabiedrība, kas īsteno savu akcelerācijas programmu. Esam uzņēmušies arī sarežģītu uzdevumu: lai gan apzināmies nozares vajadzības un mūsu rīcībā ir dati, eksperti, piemērota testa vide, tomēr tehnoloģiju attīstība ir krietni straujāka nekā, piemēram, inovāciju iepirkums spēj tikt līdzi. Redzam vajadzību pēc vairāk inovatīviem, elastīgākiem, uz labu korporatīvo pārvaldību balstītiem sadarbības modeļiem, piemēram, tādiem, kas atvieglo kapitālsabiedrības kļūšanu par stratēģisko investoru,” turpina Zita Barānova.

Lasīt vairāk: