11 • 01 • 2022

Atkušņi rada plūdu risku uz meža ceļiem un mežaudzēs

gravis1

Mainīgie laika apstākļi vietām uz meža ceļiem un mežaudzēs rada plūdu risku. Tāpēc šobrīd AS “Latvijas valsts meži” (LVM) infrastruktūras speciālisti pastiprināti seko, lai caurtekas neaizsprostotos un netiktu izskaloti un pārrauti meža autoceļi.

“Līdz ar atkusni, kas gadumijā iestājās Kurzemē,  uzsnigušais sniegs, lietum līstot, strauji kusa un pagājušās nedēļas izskaņā radīja plūdus LVM Kurzemes reģionā, kur pārplūdušās Durbes upes dēļ uz laiku tika pārtraukta satiksme pa meža autoceļu “Sūriku dambis”. Šobrīd satiksme ir atjaunota. Tā kā šo dienu laikā ir piesnidzis un tuvākajās dienās tiek prognozēts atkusnis, iespējams, ka šīs nedēļas nogalē ceļš atkal tiks slēgts,” skaidro LVM Kurzemes reģiona Meža infrastruktūras vadītājs Ivars Ozols.

Autovadītāji aicināti pa meža autoceļiem pārvietoties uzmanīgi un ziņot par novērotajiem meža infrastruktūras bojājumiem.

meza cels appludis

Atkušņa laikā augsts ūdens līmenis novērojams Kurzemes mežos. Par to labi liecina grāvji, kas pilni ar ūdeni. Kā norāda I. Ozols, lai novadītu ūdeni no mežaudzēm, šādos apstākļos izšķiroši svarīgas ir iepriekšējos gados mērķtiecīgi izveidotās un uzturētās meža meliorācijas sistēmas. Īpaši būtiski ūdeni pēc iespējas ātrāk novadīt no egļu mežaudzēm, jo egles, atrodoties applūdušā stāvoklī, visātrāk var aiziet bojā.

Lasīt vairāk: