07 • 01 • 2022

Pūrciema Baltās kāpas dabas takā atklāts jaunais tilts

purciema kapa tilts

Noslēdzoties būvniecības darbiem, atklāts jaunais tilts pār Pilsupi, kas iedzīvotājiem atkal ļaus pilnā garumā izstaigāt Pūrciema baltās kāpas dabas taku AS “Latvijas valsts meži” (LVM) Ziemeļkurzemes reģionā. Jaunā tilta būvniecībā izmantots īpašs konstruktīvais risinājums.

“Iepriekšējais tilts bija savu laiku nokalpojis. Tā balsti atradās upes vidū, un pavasaros, Pilsupē paaugstinoties ūdens līmenim, tie pastāvīgi tika bojāti. Tādēļ, projektējot jauno tiltu, tika pieņemts lēmums tā balstus upes vidū neveidot. Tas savukārt ievērojami sarežģīja jaunā tilta konstrukciju, kas turklāt bija jāprojektē tā, lai to var izbūvēt bez tehnikas palīdzības, ņemot vērā, ka tilta atrašanās vietā piekļuve ar tehniku nav iespējama. Lai arī tilta būvniecība nebija vienkārša gan piekļuves dēļ, gan tā konstrukcijas dēļ –  16 metru laidums bez papildu atbalstiem upes gultnē, kā tas bija iepriekš – ar rezultātu esam gandarīti un aicinām ikvienu izstaigāt dabas taku un apskatīt šo tiltu dzīvē,” stāsta LVM Ziemeļkurzemes reģiona meža infrastruktūras un ugunsdzēsības speciālists Kaspars Kristiņš.

Jaunā 16 metrus garā tilta konstruktīvais risinājums veidots no koka un tērauda kopņu konstrukcijas, kas vienlaikus pilda margu funkcijas. Tilta projektā iestrādāti metāla konstrukcijas margu statņi, kas to “sasien” un tādējādi uzlabo tilta noturību. Būvniecībā izmantoti C24 klases kokmateriāli un pamati veidoti no piecmetrīgiem skrūvpāļiem. Pēc maksimālās tilta noslodzes aprēķināšanas zem tilta izbūvēti arī papildu plakandzelzs stiprinājumi, kas uzlabo tilta drošību.

Tilta būvniecība ilga divarpus mēnešus – būvniecības darbi tika uzsākta pērn 18. oktobrī un noslēdzās gada izskaņā – 30. decembrī. Projektēja SIA “VIMBAS MF” un būvniecību veica SIA “Truck Solution”.

purciema kapa tilts kopskats

Gandrīz kilometru garā dabas taka “Pūrciema baltā kāpa” stiepjas gar līkumotās Pilsupītes krastu, šķērso to un apmet līkumu otrā pusē, ļaujot iepazīt seno Pūrciema Balto kāpu. 20 metrus augstā kāpa un tās apkārtne zīmīga ar savu pirmatnējo dabu un vēsturi, jo te atrasta pirmā akmens laikmeta iedzīvotāju apmetne Latvijas ziemeļrietumu piekrastē.

Lasīt vairāk: