16 • 12 • 2021

Meža gudrības Tērvetē, Kalsnavā un Vijciemā kopā ar AS “Latvijas valsts meži” šogad apguvuši vairāk nekā 5000 skolēnu

berni mugursoma

Aizvadītais gads bijis darbīgs AS “Latvijas valsts meži” (LVM) trīs lielākajos vides izglītības objektos – Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē, LVM Kalsnavas arborētumā un Vijciema čiekurkaltē kopumā 2021. gada laikā kontaktnodarbībās izglītoti 5446 skolēni. Ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus, meža mācību stundas notikušas gan klātienē dabā, gan attālināti tiešsaistē, piedaloties arī 193 pedagogiem no dažādām Latvijas vispārizglītojošām skolām.

Vislielāko interesi skolas izrādīja un 2021. gadā visvairāk apmeklēja “Digitālās meža dienas”, kuras aizvadītajā pavasarī organizēja LVM Kalsnavas arborētums, nodrošinot tiešsaistes nodarbības par meža atjaunošanu 2663 skolēniem. Tāpat ievērojams skaits skolēnu, 1975 jaunieši, apmeklējuši klātienes meža izziņas nodarbības “Zaļajā klasē” un “Kurbada zemē” Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē. Savukārt LVM Vijciema čiekurkaltē lielākā atsaucība bijusi nodarbībām par seno čiekuru žāvēšanas procesu.

digitalas meza dienas

Visa gada garumā šajos lielākajos vides izglītības objektos skolēniem bijusi iespēja doties arī LVM Meža ekspedīcijās un Olimpiskajos pārgājienos, apvienojot mācīšanos ar aktīvu atpūtu dabā. Notikuši arī vairāki liela mēroga vides izglītības pasākumi, piemēram, Sprīdīša vārda diena Tērvetē, kā arī pilnveidotas dažādas pastāvīgās vides izglītības takas un stendi. Šogad tos papildinājuši arī vairāki virtuālie 360 grādu torņi, kas ļauj iepazīt mežu no putna lidojuma un pildīt interaktīvus uzdevumus.

Jauni un skolēniem interesanti risinājumi

LVM Kalsnavas arborētuma informācijas centra vadītājs Gatis Teilis norāda, ka ir svarīgi katru gadu radīt jaunus vides izglītības materiālus un nemitīgi attīstīties: “Lai LVM Kalsnavas arborētumā nodrošinātu vides izziņas attīstību, šajā gadā izveidota nometņu programma. Tās mērķis ir bērnos un jauniešos rosināt vēlmi izzināt vidi, iepazīstot koka uzbūvi, kā arī veicināt radošo izpausmi, gatavojot dažādus izstrādājumus no dabā pieejamajiem resursiem. Tāpat esam izveidojuši jaunas sezonālās darba lapas “Vērīgais dabas pētnieks”, kas katram arborētuma apmeklētājam individuāli ļauj atklāt dabas brīnumus.”

Šī gada pavasarī LVM Kalsnavas arborētums pirmo reizi īstenoja bezkontakta ekskursijas. To laikā pirmsskolas un pamatskolas izglītības iestādes varēja saņemt īpašas vides izziņas kastes, kurās ievietoti pieci uzdevumi. Izpildot uzdevumus secīgi un sekmīgi, skolēni saņēma pārsteiguma balvas.

“Pavasari sagaidījām ar Covid-19 ierobežojumiem, kas neļāva tikties klātienē, tādēļ meklējām risinājumus un tapa ideja “Vides izziņas kastei”. Šo kasti radījām, lai mudinātu bērnus jebkurā vietā Latvijā vai pie mums arborētumā  doties dabā un ieraudzīt, saklausīt un atklāt dabas burvību. Liekas tik ikdienišķi, bet nereti nepieciešams mazs pamudinājums, kuru ar šīm kastēm arī sniedzām,” stāsta G. Teilis.

Jaunas vides izglītības aktivitātes Latvijas valsts mežos turpināsies arī decembrī un nākamajā gadā, kad, piemēram, LVM dabas parkā Tērvetē būs pieejama interaktīva pastaigu taka “Iepazīsti zīlīšu dažādību”, vidusskolas klasēm notiks nodarbības par koksnes biorafinēšanu, savukārt maija beigās plānots lielākais vides izziņas pasākums skolām un ģimenēm “Latvijas Meža dienas”.

Sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru ik gadu AS „Latvijas valsts meži" aicina skolas mācīties dabā. No pirmsskolu ķipariem un līdz augstskolu studentiem un pedagogiem – ikvienam ir iespēja doties Latvijas valsts mežu takās un stiprināt skolā iegūtās zināšanas ar praktiskiem uzdevumiem dabā. Katru gadu vairāk nekā 20 000 bērnu, jauniešu un skolotāju izzina mežu daudzveidīgajās LVM skolu programmās! Vairāk informācijas vietnē www.lvm.lv/skolam

Lasīt vairāk: