03 • 12 • 2021

Meža autoceļu uzturēšanas izaicinājumi stipras snigšanas laikā

strenci ziem

Jau vairākas dienas daļā Latvijas teritorijas ilgstoši snieg. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) veic meža ceļu attīrīšanu no sniega, lai nodrošinātu netraucētu saimniecisko darbību, nereti atvieglojot arī pārvietošanās iespējas vietējiem iedzīvotājiem. Līdz 3. decembra plkst. 12 pakalpojumu sniedzēji jau saņēmuši darba uzdevumus par 5000 km attīrīšanu no sniega. Darbus apgrūtina nepārtrauktā putināšana un arī tas, ka ceļa sega zem uzsnigušā sniega nav sasalusi.

“Šobrīd mūsu meža ceļus no sniega attīra aptuveni 80 tehnikas vienības. Ceram, ka uzņēmēji darba uzdevumus izpildīs precīzi, kā arī ilgstošā snigšana rimsies, lai meža ceļu tīklu sakārtotu pilnībā,” skaidro LVM Meža infrastruktūras Ekspluatācijas un uzturēšanas vadītājs Ingus Barviķis.

strenci 2

“Jau kopš otrdienas rīta sniega sega Latgalē ir tuvu 20 cm un turpina snigt arī šodien. Sniegs kļuvis mitrāks, līdz ar to arī smagāks, ievērojami apgrūtinot un palēninot ceļu tīrīšanas darbus. Ņemot vērā laika prognozi un izsludinātos brīdinājumus, jārēķinās, ka ceļi būs izbraucami grūtāk. Aicinām autovadītājus būt piesardzīgiem un saprotošiem.

Turklāt straujās temperatūras svārstības šīs nedēļas sākumā LVM Ziemeļlatgales reģiona Rēzeknes un Ludzas iecirkņos radīja arī snieglieci. Vairākās vietās koki no smagās sniega segas ir pārliekušies pāri ceļiem,” situāciju Latgales pusē raksturo Latgales reģiona Meža infrastruktūras vadītājs Māris Matisāns.

sniegliece latgale

Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas dienests (LVĢMC) 3. decembrī vēsta par stipru snigšanu teju visā Latvijas teritorijā, Rīgas apkārtnē pat ekstremāli stipru snigšanu, tāpēc sinoptiķi izsludinājuši sarkanā līmeņa brīdinājumu.

microsoftteams image 66

Arī turpmākās dienas Latvijā vēl ir gaidāma snigšana, tomēr tās intensitāte būs ievērojami mazāka – sestdiena vēl varētu būt spēkā dzeltenā līmeņa brīdinājums, lielāka iespējamība valsts dienvidu daļā.

 Lasīt vairāk: