21 • 09 • 2021

LVM Zemgales reģiona klientu centra ēka saņem balvu “Ilgtspējīgākais projekts Latvijā 2021”

zemgales kc

Vērtējot būves, kuru projektos ir ietvertas ilgtspējas pazīmes, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) jaunatklātais Zemgales reģiona klientu centrs konkursā “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021” ieguvis pirmo vietu 10 objektu konkurencē nominācijā “Ilgtspējīgākais projekts Latvijā 2021”.

LVM Zemgales klientu centra celtniecībā plaši izmantoti koka materiāli, apvienojot modernu, ērtu dizainu un apliecinot koksnes kā inovatīva un videi draudzīga būvmateriāla priekšrocības.

“LVM Zemgales reģiona klientu centra ēkas projektā ir iekļauti vairāki pārdomāti risinājumi, kas apliecina ilgtspējīgas ēkas pazīmes: ēkas karkass galvenokārt ir veidots no koka konstrukcijām, iekštelpu un āra fasādes apdarē plaši izmantota koksne, ēkas siltinājumam ir izmantoti dabīgi materiāli - kokšķiedru vate, uz jumta ir uzstādīti saules paneļi, apgaismojumam izmantoti LED tipa gaismekļi, kas ievērojami samazina enerģijas patēriņu,” skaidro LVM Būvniecības vadītājs Uģis Perševics.   

Projekta realizācijas ietvaros izmantotie kokmateriāli ir izgatavoti no apmēram 1200 m3 apaļās koksnes materiāliem. Šāds daudzums Latvijas mežos izaug apmēram 25 minūtēs.  Izaugot vienam kubikmetram koksnes, tiek absorbēti 1000 kg CO2 un saražoti 727 kg skābekļa.

Konkurss “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā”, kas šogad risinājās devīto reizi, ir ilgtspējīgai būvniecībai, arhitektūrai un dizainam veltīts konkurss. To organizē biedrība “Building Design and Construction Council” sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Būvniecības valsts kontroles biroju.

zemgales kc iekspuse

Koks - būvniecības materiāls ar plašām iespējām

Visā pasaulē būvniecības sektors atbildīgs par 35% radīto siltumnīcefekta gāzu emisiju, tāpēc koks, kā atjaunojams un pilnīgi dabisks izejmateriāls, iegūst arvien lielāku nozīmi būvniecībā. 

Tehnoloģiju attīstība savulaik būvniecībā ienesusi daudz betona un tērauda, līdz ar to kokam, sākot ar pagājušā gadsimta vidu, liela apmēra būvniecībā nācies konkurēt ar jaunajiem materiāliem. Koks, izmantots kā būvniecības pamata materiāls, šobrīd daudzviet pasaulē piedzīvo renesansi, un arvien vairāk valstu tiecas būvēt augstceltnes un lielas, apjomīgas ēkas un ēku kompleksus no koka.

Speciālistu vērtējumā kokam kā būvniecībā un dizainā izmantojamam materiālam ir ārkārtīgi plašas iespējas – sākot no pamatīgām un stabilām konstrukcijām un beidzot ar skaistiem un smalkiem dizaina risinājumiem. Salīdzinot ar tēraudu vai betonu, koks var labāk izturēt savu svaru, kas ļauj veidot lielākas telpas un vienlaikus izmantot mazāk balstu ēkas projektēšanā. Aprēķināts, ka kokam ir 15 reižu labāka termoizolācija nekā betonam, bet 2,5 cm biezai koka plātnei ir labāka siltumizturība nekā 11,4 cm biezai ķieģeļu sienai. Koks ir dzīvs, dabisks un videi draudzīgs materiāls.

AS "Latvijas valsts meži" kopš savas dibināšanas 1999. gadā, īstenojot ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu, valsts un pašvaldību budžetos iemaksājusi vairāk vienu miljardu eiro. LVM saimniecisko darbību veic, kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē. Ik gadu LVM apsaimniekotajos mežos izaug 12 miljoni kubikmetru koksnes.

Lasīt vairāk: